dijous, 18 de desembre del 2008

La majoria d'alcaldes afectats pel retard de l'N-II critiquen l'actuació de Foment



Els alcaldes afectats per l'aturada indefinida de les obres de l'N-II en el tram entre Sils i Maçanet han reaccionat majoritàriament amb indignació a la notícia que els treballs estaran parats com a mínim un any. Molts alcaldes acusen directament Foment dels retards que acumula el desdoblament de l'N-II i lamenten que les comarques gironines estiguin, a parer seu, marginades en l'execució de grans infraestructures. Els alcaldes més crítics, de CiU, també critiquen el paper de la Generalitat en aquest afer, i la descoordinació amb el govern espanyol. En aquest sentit, el principal motiu de l'encariment de l'obra hauria estat unes modificacions exigides per l'Agència Catalana de l'Aigua un cop l'obra ja estava adjudicada a Copcisa.

L'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS-PM), va afirmar que, tot i que s'esperaven alguna cosa així, estaven «decebuts». «Ens pensàvem que seria per un període més curt», va assenyalar. Nogué va culpar directament el Ministeri de Foment dels retards, i va destacar que amb les paraules de dimarts del subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets, s'havia aclarit que les peticions dels ajuntaments no eren les causants de la majoria de la desviació pressupostària. Alfons Soms (PSC), alcalde de Maçanet, va ser menys dur, i va afirmar que «quan passen coses d'aquestes el culpable no és un». «El que sí tinc clar és que Maçanet està pagant les conseqüències d'aquest retard», va sentenciar. L'alcaldessa de Vidreres, Ruth Rosique (PSC), va demanar «paciència», i no va voler responsabilitzar ningú. Rosique va afirmar que demanaria informació al ministeri respecte d'aquest tema.

Molt més punyents van ser diversos alcaldes de CiU afectats pel retard del desdoblament de l'N-II. L'alcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU), va afirmar que «es menysprea Catalunya», amb execucions d'obra inferiors a les pressupostades cada any. Crespo va lamentar també la «manca de coordinació del govern de Catalunya amb el de l'Estat». L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), que també està immers en un recurs judicial pel traçat de l'N-II, va dir que amb els fets «s'està veient que la planificació de Foment està mal feta». Joan Busquets (CiU), alcalde de Vilobí, municipi que va viure en la seva pròpia carn el retard en la construcció dels únics vuit quilòmetres fets fins ara entre Fornells i Caldes, va ser molt més contundent, i va afirmar que «fa vint anys que aquesta obra hauria d'estar feta». «Foment en té la culpa, però també els polítics, que s'haurien de preocupar més a pressionar». «Els catalans som massa bona gent i potser haurem de deixar de ser-ho», va concloure.

L'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia (CiU), va lamentar que l'enllaç amb Girona es va retardant, i va afirmar que «no pot ser» que la ministra Magdalena Álvarez vingués a inaugurar un tram de vuit quilòmetres abans de les eleccions. «Em sona a burla», va dir.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3201606