dissabte, 24 de gener del 2009

Enagás modifica el traçat del gasoducte i evita els espais protegits de Maçanet i Sils



El futur gasoducte de l'empresa Enagás entre Martorell i Figueres no afectarà finalment els espais protegits de Maçanet de la Selva i Sils, després que s'hagin acceptat les al·legacions d'ambdós ajuntaments. Aquesta canalització de gas circularà finalment resseguint el traçat de l'autopista AP-7 i, per tant, no travessarà l'espai dels Turons de Maçanet ni creuarà camps de conreu ni afectarà vuit masies del terme municipal maçanenc. A Sils, tampoc creuarà el PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) dels Estanys de Sils, sinó que seguirà una antiga canonada que transcorre paral·lela a l'AP-7.
L'antic traçat del gasoducte presentat per Enagás l'any passat afectava una cinquantena de veïns del poble de Maçanet i aquests van protestar per aquest fet, amb el suport del consistori, s'hi van oposar i van demanar un canvi de traçat. Ara, el que s'ha aconseguit, segons explicava ahir l'alcalde, Alfons Soms (PSC), és "reduir el nombre de quilòmetres i no afectar zones protegides i masies". En concret, si en el primer projecte es preveia una canonada d'uns 7,9 quilòmetres, ara amb el nou es redueix gairebé un quilòmetre i mig, segons assegurava el batlle. Tot i que el traçat passarà gairebé sempre en paral·lel a l'AP-7, només hi haurà un punt "que era insalvable, enganxat a Mas Altaba, i que es canviarà cap a l'altre costat de la carretera, però que no afecta l'espai protegit", segons afirma Soms.
Des del municipi de Sils, l'alcalde, Martí Nogué (IdS), per la seva banda, també va confirmar que finalment Enagás ha decidit acceptar les peticions del municipi i, per tant, la canonada de gas també transcorrerà en paral·lel a l'AP-7 i travessarà una zona "pel mig del polígon industrial". Amb aquest canvi, el gasoducte no s'endinsarà a l'espai protegit dels Estanys de Sils, tal com preveia l'antic projecte, que feia passar el gasoducte per una banda dels Estanys, "fent un revolt per si volíem ampliar la zona industrial". Segons l'alcalde, això "és una bestiesa, perquè nosaltres no volem tocar els Estanys per a res".
Per explicar el resultat de les últimes converses amb Enagás, el consistori maçanenc va celebrar ahir una reunió amb els veïns que estaven afectats per aquesta infraestructura de gas, que suposava trinxar part del territori agrícola i protegit d'aquest municipi. A la reunió, hi van assistir prop de quaranta veïns del municipi, on se'ls va informar de les novetats.

El seu pas per la Selva
El gasoducte d'Enagás que preveu unir Martorell i Figueres i acabar connectant-se amb França entrarà a la Selva resseguint l'autopista per Tordera, i ara, després que les al·legacions s'hagin acceptat, seguirà recorrent l'AP7 en paral·lel pels municipis de Maçanet, Vidreres i Sils; i més al nord travessarà terrenys de Caldes de Malavella, Vilobí d'Onyar i Riudellots de la Selva per entrar cap a la comarca del Gironès. Acabarà a Figueres, on es preveu que es connecti en un futur amb França.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009012400_3_310452__Comarques-Enagas-modifica-traat-gasoducte-evita-espais-protegits-Maanet-Sils