dijous, 22 de setembre del 2011

ENTREVISTA A L'ALCALDE

“Ens han confirmat que abans de finals d’any començaran les obres de desdoblament de la N-II entre Sils i Caldes de Malavella



L’alcalde de Sils, Marti Nogué (IDS PSC-PM), viu el mandat 2011/15 amb la tranquil•litat que li donen els 7 regidors aconseguits en els darrers comicis locals la qual cosa significa que té la majoria absoluta en un consistori format per 13 regidors. Una situació totalment diferent al mandat anterior quan va governar els 4 anys en minoria, amb només 4 regidors. Està segur que aquests bons resultats són el reconeixement dels veïns de Sils “a una feina ben feta, han valorat positivament la gestió d’un govern en minoria, que...Déu n’hi do, no ha estat fàcil”. Martí Nogué és conscient que els propers 4 anys seran molt difícils econòmicament parlant, però, té clar que s’han de desenvolupar projectes per fer de Sils un poble molt millor


Martí Nogué, quin són els gran reptes que voldria fer realitat abans de l’any 2015?
El primer gran repte és aconseguir la construcció de la segona escola , que actualment tenim en aularis. Ja hem cedit al departament d’ensenyament els terrenys que estan equipats amb tots els serveis.A més tenim sobre la taula la construcció de l’edifici de l’Institut, fins ara també en aules prefabricades. Des de l’ajuntament, vam aprovar provisionalment la revisió del POUM, a on queda marcat el terreny d’equipaments que es destinarà per aquesta finalitat. Urbanisme també ho ha aprovat provisionalment.


En l’anterior mandat, tot i la situació de minoria que tenia IDS PSC-PM es van poder tirar endavant grans temes, no?

Sí, es va poder aprovar la revisió del POUM, amb el suport de CiU i AMS, ICV va votar en contra, com sempre, és un grup que està en contra de tot. Després de 35 anys de no fer-se cap actuació global, es va fer la neteja de la sèquia de Sils. Aquesta acció es va dur a terme conjuntament amb l’ACA. La gent està encantada amb aquesta millora que s’hi ha fet per recuperar aquest espai. Ara, el manteniment l’afronta l’Ajuntament ja que l’ACA ens ha comunicat que no ens poden ajudar amb aquesta despesa. Una iniciativa que ens està donant molt bons resultat és un gimnàs que vam impulsar l’any passat des de l’Ajuntament. Està situat en una terrassa, al costat de les piscines, en un espai de 400 m2. Ja tenim prop de 150 socis.
Respecte als Estanys, són un bon element de promoció turística...Efectivament i nosaltres esmenem molts esforços per a la seva millora i conservació. Hem arribat a un acord amb 20 propietaris de la zona dels Estanys, que s’afegeixen als 15 de l’any passat, que cedeixen a l’Ajuntament els terrenys amb valor ecològic i així els podrem anar mantenint, tot i que ells conserven la titularitat de propietat. Són terrenys que estan al voltant de l’Estany i la imatge millora molt amb les actuacions de neteja i manteniment. Actualment hi treballen 4 persones en el marc d’un pla d’ocupació que tenim amb la Diputació de Girona. Certament, els Estanys són un gran atractiu turístic que porten molta gent fins a Sils.


I el tema de les urbanitzacions, com està?

L’Ajuntament ja ha recepccionat les urbanitzacions de Les Comes i Vallcanera, o sigui que ja formen part del nucli urbà amb els avantatges que aquesta situació representa per als veïns ja que no han de pagar cap quota de conservació. Pel que fa a King Park, estem en negociacions amb la junta perquè es posin al dia i així l’Ajuntament podrà fer la recepció.


Les reivindicades obres de desdoblament de la N-II porten anys de retard, actualment estan aturades, tenen alguna informació?

Fa unes setmanes que ens han confirmat que abans de finals d’any començaran les obres en el tram que va des de la Granota (Sils) fins a Caldes de Malavella. Hem demanat que quan comencin es treballs que aquesta es facin amb la màxima celeritat possible, ja que és molt necessari tenir la N-II en condicions.


Aquests dies també hi ha força rebombori amb el tancament de les urgències del CAP en horari nocturn...

Des del 12 de setembre que s’aplica aquesta mesura acordada des del govern català. La societat civil ha fet una recollida de firmes en contra d’aquesta retallada i l’Ajuntament ha aprovat una moció de rebuig a aquestes mesures que ens imposen. Al Consell Comarcal de la Selva també s’ha tractat el tema però sense que, de moment, hagin sortit propostes i solucions. Estem davant d’un sistema de fets consumats, però, això no vol dir que estiguem a l’aguait i que continuem demanant el que fins el passat dia 12 havíem tingut: servei d’urgències en horari nocturn i no haver-nos de traslladat a Santa Coloma de Farners com està passant ara.


I econòmicament, com estan les arques municipals?

Els propers 4 anys el tema econòmic ens ho marcarà tot. Val a dir que l’Ajuntament no està molt endeutat ja que des de l’any 2007 hem fet i continuem fent una política de contenció de la despesa. La realitat és que ens han rebaixat les subvencions que rebíem per afrontar la despesa de diversos serveis i ara estem intentant equilibrar les ordenances i les taxes per l’any vinent, ja que si les hem d’incrementar haurà de ser amb uns nivells justos.


S’han vist obligats a fer canvis de projectes a causa de la crisi econòmica?

Doncs sí. Al POUSC 2011 havíem presentat projectes per fer una biblioteca i l’Arxiu a la zona de l’estació i aquesta era una inversió d’1 milió 600.000 euros dels quals nosaltres aportàvem 600.000 euros. Hem decidit canviar la destinació d’aquest ajut per fer el cobriment de la pista esportiva, una obra que és molt necessària, i també per dur a terme les obres d’arranjament i millora de la piscina municipal ja que cal posar-la al dia. Aquests dues obres tenen un pressupost inferior a les previstes inicialment ja que l’Ajuntament haurà d’aportar 200.000 euros.


Com està la situació d’atur a Sils?

Tenim més 500 persones aturades, un percentatge a tenir en consideració si tenim present que la població té 5.600 habitants. Ara per ara, un dels nostres objectius irrenunciables, és atendre els problemes socials que la manca de feina provoca. Fa uns anys que duem a terme polítiques d’aplicació de plans d’ocupació adreçats a joves i a persones en situació d’atur. També voldria esmentar la tasca ve realitzant la xarxa SIO per ajudar a buscar feina a les persones que estan a l’atur.


Com veu Sils?

Els darrers anys està creixent molt. Hem tingut, i tenim, un increment de població d’una persona per dia, de mitjana. Aquesta situació també provoca que s’hagin d’incrementar els serveis. Del creixement urbanístic que es va produir fa uns anys encara ens queden habitatges buits. La gent tria aquest punt per venir a viure doncs estem molt ben comunicats i l’estació de tren és un gran avantatge amb una freqüència de pas dels trens molt bona.
I d’aquí a uns dies comencen la Festa Major 2011...I l’hem aprimat econòmicament, s’havia de fer! L’estalvi més gran el tindrem amb el canvi d’ubicació del gruix de la festa que era a la zona d’aparcament de l’estació. Aquest any ho concentrem tot a la zona esportiva i així ens estalviem llogar un envelat i farem els balls i concerts al pavelló. Malgrat les retallades econòmiques, serà una molt bona Festa Major!