El consistori silenc ja té diversos terrenys previstos per cedir al govern.
L'institut de Santa Coloma de Farners està al límit del seu creixement i, per aquest motiu, el Departament d'Educació ha començat les converses amb Sils per crear un centre de secundària en aquest municipi. El govern no descarta l'opció de fer un segon institut a Santa Coloma de Farners, però el consistori de Sils està encantat amb la proposta i ja té terrenys per cedir. El centre es podria posar en marxa el curs vinent, com a conseqüència de l'augment d'alumnat de secundària a la zona.
La capacitat per atendre alumnat per part de l'institut de Santa Coloma de Farners està gairebé al límit amb els 870 alumnes que té en l'actualitat i, per això, el govern estudia la possibilitat d'obrir un institut al municipi de Sils. El director dels serveis territorials a Girona, Andreu Otero, confirma que «estem estudiant aquesta possibilitat, però encara s'ha de concretar i veure de quins terrenys disposaríem per triar l'emplaçament definitiu del centre».
Otero admet que el nombre d'alumnes a l'institut de Santa Coloma de Farners obliga a buscar una solució urgent que previsiblement s'hauria de posar en marxa el curs vinent, quan caldrà tenir més grups en aquest tram educatiu per cobrir la demanda dels estudiants d'aquesta zona de la Selva. «Hem de veure si fem un institut a Sils o bé optem per fer un segon centre de secundària a Santa Coloma de Farners», assenyala Otero.
L'opció de crear un centre nou de secundària a Sils té tot el suport de l'Ajuntament d'aquest municipi de la comarca de la Selva. El seu alcalde, Martí Nogué, garanteix que el consistori està «interessadíssim» en l'opció que Sils pugui tenir un centre de secundària. En les pròximes setmanes hi ha prevista una reunió entre representants del Departament d'Educació de Girona i del consistori per analitzar la situació i la possibilitat d'obrir un institut a Sils.
L'alcalde Martí Nogué assegura que la predisposició per part del consistori per poder acollir aquest nou servei educatiu pel municipi és total i afegeix que ja tenen diversos emplaçaments possibles que exposaran al Departament d'Educació. Nogué defensa l'opció de Sils, tenint en compte que ja s'han comptabilitzats uns 50 nens que aquest any estan fent sisè de primària i que el curs que ve haurien d'anar a l'institut de Santa Coloma de Farners, si no se'n crea cap de nou. A aquest nombre també poden afegir-s'hi una quinzena d'alumnes més de Riudarenes. «Si el centre nou es construís a Sils evitaríem molts desplaçaments d'aquests alumnes i un estalvi important de diners de menjador», reflexiona Nogué.
El nombre d'alumnes a Santa Coloma de Farners ha crescut molt en els últims anys, tal com ho demostra el fet que s'hagi creat el CEIP Castell de Farners després de les queixes de falta d'espai i massificació d'alumnes fetes públiques per la comunitat educativa del CEIP Sant Salvador d'Horta. Les repercussions de l'augment d'estudiants comencen a notar-se a secundària i ara cal buscar-hi solucions, tenint en compte el creixement urbanístic que es continua produint en diversos municipis d'on provenen els alumnes de l'institut de Santa Coloma de Farners, que rep estudiants de Sils, Riudarenes i Vilobí d'Onyar. Si finalment s'opta per obrir un centre nou a Sils es podria seguir el model de Caldes de Malavella, on el centre de secundària imparteix ESO i va servir per treure pressió d'alumnes a l'institut de Cassà de la Selva, que havia quedat petit a causa de l'augment d'alumnes.
MARTÍ NOGUÉalcalde de Sils«Estem interessadíssims per poder tenir un institut, evitaríem desplaçaments d'alumnes del municipi i ja tenim diversos emplaçaments possibles. N'hem de parlar amb Educació, però la predisposició és total»
ANDREU OTEROdirector d'educació a girona«Obrir un institut a Sils és una possibilitat en estudi, hem de veure els terrenys disponibles. És una opció que tenim sobre la taula, però també podríem construir un segon centre de secundària a Santa Coloma de Farners»