diumenge, 23 d’octubre del 2011

L´ACA NO ACTUA A LA RIERA I ELS CAMPS ES NEGUEN D'AIGUA

E.BATLLE

Els pocs pagesos que encara treballen terres al municipi de Sils, en concret a la zona dels Tres Ponts, pateixen des de fa anys inundacions en els seus camps quan plou perquè l'aigua de la sèquia -coneguda també com riera de Caldes- entra als seus camps. El motiu pel qual es produeixen aquestes inundacions és que a l'encreuament entre la riera de Vallcanera i la de Caldes, la llera s'ha "trencat" i, per tant, l'aigua surt dels marges i nega aquests prats dels pagesos.

Davant d'això els pagesos de la zona, que ocupa unes 6 hectàrees, s'han queixat repetidament a l'Ajuntament i aquest, segons assegura l'alcalde de Sils, Martí Nogué, fa "cinc anys que reclama a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que hi actuï", essent l'ens de la Generalitat qui té competències en aquest aspecte.A banda de la inundació dels seus camps, com explica en Josep de Can Travé, un dels agricultors afectats, això ha provocat que amb els anys els agricultors de la zona hagin decidit anar deixant de cultivar en aquests prats perquè "es passen durant molts mesos plens d'aigua". En aquests camps s'hi sol cultivar un tipus de pastures per alimentar el bestiar dels pagesos però com explica en Josep "amb les inundacions en canvi, provoca que s'abandoni i com que no podem entrar-hi gairebé tot l'any, hàgim de comprar el ferratge". Així doncs a banda de la pèrdua del cultiu també els suposa no poder alimentar entre altres les vaques de les seves granges.

Crítiques per la tardança

Vistes les conseqüències, tant en Josep com altres pagesos s'han adreçat durant els darrers anys a l'Ajuntament, recorda, i de moment no s'hi ha trobat cap solució, es lamenta. Un fet que l'alcalde afirma que entén i que "ja fa massa temps que ens queixem i ho vam denunciar ja fa més de quatre anys, en l'anterior mandat". I explica que si bé els tècnics de l'ACA han anat fins a Sils en diverses ocasions per estudiar el cas i dir-los que hi actuarien "no hi fan res". Per intentar solucionar-ho, l'alcalde afirma que s'ha posat en contacte amb tècnics del Govern i "se m'ha dit que no es farà per falta de diners". I a més, el batlle critica l'actuació de l'ACA perquè al seu parer la feina que s'hi hauria de desenvolupar és "moure unes terres i arreglar la llera" i afegeix que "no pot ser que es faci mal als pocs pagesos que ens queden i a sobre hagin de ser improductius perquè la terra està negada".

Font: Diari de Girona