divendres, 12 de setembre del 2014

MANIFEST DIADA 2014


Catalunya viu un dels moments històrics més importants i transcendents dels últims tres cents anys. En els propers mesos, els ciutadans i ciutadanes volem ser cridats a les urnes perquè, democràticament i lliure, manifestem quin volem que sigui el futur del nostre país.

Enguany commemorem que fa 300 anys Catalunya va perdre llibertats i institucions. Una cruïlla històrica on conflueix el que érem, som i serem. El vincle persistent entre 1714 i 2014 ens permet promoure el record d’uns fets clarament rellevants per a la nostra història, així com conèixer i debatre sobre el present i futur del nostre país.

Així mateix, enguany fa 100 anys, amb la creació de la Mancomunitat de Catalunya, el món local va ser protagonista de la primera recuperació d’institucions nacionals, així com l’establiment de les bases de la modernització del país i de la seva educació, cultura, sanitat i infraestructures. Una gran obra de govern basada en models de gestió i organització propis que encara perduren. Tot i la diversitat territorial i política, amb la Mancomunitat, el món local va assegurar que la ciutadania rebés serveis de qualitat a qualsevol indret del territori.

Malauradament, en els darrers anys, la recentralització i la vocació uniformista exercida pel govern de l’Estat i la no descentralització des del Govern de la Generalitat, ha posat en perill els models d’autoorganització que han perdurat durant tants anys en el nostre país. El món local no n’ha quedat al marge, i s’ha mobilitzat per fer-hi front amb determinació i amb la voluntat de mantenir els serveis de qualitat, proximitat i de fàcil accés que es mereixen tots i cadascun dels nostres conciutadans.

El món local és conscient dels moments transcendentals que viu el país. Som la veu de la majoria de ciutadans i ciutadanes que reivindiquen que davant de l’acció del govern de l’Estat per limitar la personalitat, la història i la cultura catalanes, cal més que mai posar en valor el respecte a la singularitat del poble català. Hem entès que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya volen ser cridats per exercir el seu dret a poder decidir quin volen que sigui el futur del seu país. I ho volem fer d’una manera lliure, democràtica i pacífica. Per això, donarem l’impuls necessari per a què es respecti la nostra capacitat de decisió, d’autogovern i d’autonomia local.

Per aquest motiu manifestem que:

·         Els ens locals catalans fem una crida a la ciutadania a sortir al carrer per participar i col·laborar als actes cívics i commemoratius organitzats durant la Diada.

·         Cal que tots els pobles i ciutats de Catalunya, i especialment la Via Catalana 2014, es converteixin en un clam a favor de la democràcia i reflex de la llibertat nacional anhelada pel nostre poble pel dret a decidir i per una Catalunya social.

·         Cal que avui es visualitzi un ampli suport de la societat civil i de la ciutadania, per a què el nostre Parlament i Govern puguin seguir desenvolupant el procés amb la normalitat que requereix, i que ens porti indefectiblement a poder votar el proper 9 de novembre amb plenes garanties democràtiques.

Catalunya serà el que els seus ciutadans i ciutadanes vulguin que sigui. El futur del nostres país és a les nostres
mans, i depèn del nostre esforç, voluntat i constància per aconseguir allò que realment creiem i defensem.


Visca Sils i Visca Catalunya