dimecres, 21 de març del 2012

L'ALCALDE MARTÍ NOGUÉ S'OPOSA A L'AUGMENT DE PREUS PROPOSAT PER L'EQUIP DE GOVERN DEL CONSELL COMARCAL

El govern del Consell es queda sol i apuja un 28,5% el transport escolar no obligatori
L'oposició rebutja pagar 60 euros anuals més i CiU i ERC ho justifiquen per un canvi en el preu diari marcat per Educació
RIUDELLOTS DE LA SELVA E.BATLLE

Durant l'any 2008 i després de mobilitzacions a la comarca de la Selva per part de pares i mares i alumnes es va materialitzar la fi de la gratuïtat del transport escolar no obligatori -el que transcorre des de les urbanitzacions fins als nuclis- per falta de finançament de la Generalitat. Ara, quatre anys després, el tema del pagament d'aquest tipus de transport torna a l'actualitat després que ahir, el Consell Comarcal aprovés aplicar un augment del 28,5 per cent en la tarifa que paguen anualment els pares, que s'incrementa en 60 euros l'any. En concret, si durant aquest curs es pagaven 210 euros anuals, les famílies hauran d'abonar-ne 270 en el proper any escolar.

Un augment que l'equip de govern del Consell Comarcal, format pels grups de CiU i ERC, va aprovar i defensar en solitari, després que tots els grups que formen l'oposició (PSC, PPC, I-Selva, ICV-EUiA, MILLOR) votessin en contra del canvi del preu públic de cara al curs vinent en el ple d'ahir. La consellera d'Educació Natàlia Figueras va defensar la mesura del govern del Consell i va explicar que el canvi es deu al fet que durant el curs 2011-2012 el preu diari amb què es basaven era d1,18 euros i, en canvi, ara des del Departament se'ls ha dit que per seguir rebent l'ajut per aquest tipus de transport el que han de fer és, va explicar, aplicar un preu diari d'1,5 euros. Un fet que ha propiciat l'increment de 60 euros anuals a les famílies dels alumnes que utilitzen aquest tipus de transport, cosa que suposaria "40.064 euros de dèficit que el Consell no pot assumir", va destacar.

Des de l'oposició, des del grup d'Independents de la Selva (ISelva) el seu portaveu Joan Colomer va ressaltar que "una pujada de prop del 30% hauria d'haver anat acompanyada d'un informe econòmic rigorós i només se'ns ha dit en un full que el cost total és de 562.000 euros", entre els diners que aporten els ajuntaments, Ensenyament i els usuaris. I per part d'ICV-EUiA, Josep Romaguera també va criticar la "manca d'un bon informe". Finalment, el portaveu socialista Martí Nogué va reclamar que els municipis fa quatre anys van acordar que posarien 50 euros per alumne que utilitza aquest tipus de transport i va instar el Consell a seguir "amb l'esperit de l'acord i destinar els diners a ajuts" en el transport.

Canvis al menjador escolar

Un altre aspecte que també es va tractar al ple és el preu del menjador escolar, que s'augmenta en cinc cèntims, passant dels 6,05 a 6,10 euros, tot i que el màxim establert per Esenyament, segons la consellera comarcal, és de 6,2 euros . Tot i això des d'ICV es va reclamar que no es penalitzi usuaris eventuals amb preus més alts.En aquest mateix ple, els grups d'Independents i ICV-EUiA també van denunciar que en el nou reglament del menjador escolar, aprovat ahir, es preveu que qui acabi sancionant en cas de males actituds al centre, sigui el gerent del Consell Comarcal, un fet "incongruent", segons van defensar. Des del govern van afirmar que en cas de sancions sempre s'acorda amb el Consell escolar i comunitat. I per acabar, en el tema d'ajuts al menjador escolar -es van aprovar les noves bases-, el PPC va proposar que s'introduissin unes esmenes, que van rebutjar tots els grups, una d'elles era requerir el permís de residència de l'alumne.