dimarts, 1 de juliol del 2008

L´alcalde de Riudarenes va perdre la feina per fingir estar malalt

Jordi Ros (CiU), alcalde de Riudarenes, va fer trampes a la feina i va acabar essent despatxat sense dret a rebre un sol euro d'indemnització. Una sentència del jutjat social número dos de Girona d'octubre del 2007 conclou que Ros va defraudar l'empresa de Sils on treballava simulant estar malalt. Del 24 al 30 de maig de 2007 l'alcalde no va anar a treballar, suposadament a causa d'un trastorn ansiós-depressiu que, no obstant, no va impedir-li participar activament en mítings electorals programats per la llista de CiU a Riudarenes en la campanya de les municipals del 2007.

Els actes de partit van coincidir en el temps amb la baixa, "fraudulenta" segons la sentència, de Ros. I arran d'això la jutgessa argumenta: "La càrrega d'estrès i nerviosisme que comporta una campanya electoral no s'avé amb una dolença psíquica en un grau de severitat tal que impedeixi la incorporació al treball".

Resulta que el mateix dia que va dir als seus caps que es trobava malament i va marxar cap a casa -això passava a les 11:oo hores del dijous 24 de juny-, Jordi Ros protagonitzava, hores més tard, l'acte central de la seva campanya. Els advocats de l'empresa, demandada per l'alcalde per acomiadament improcedent, van aportar a la instrucció del cas testimonis que corroboren els fets.

Certificat mèdic a Llagostera

Durant els sis dies que va estar suposadament de baixa, Ros, que així ho va admetre davant del jutge, va participar en un altre acte electoral, va estar present en l'escrutini el dia de la votació i va prendre part en la festa que CiU va organitzar per celebrar uns resultats inesperadament bons. El 27 de maig de 2007, amb el 39,8% dels sufragis CiU va obtenir quatre regidors a Riudarenes (AIR-PSC en va aconseguir cinc). Fa un mes, els convergents van impulsar una moció de censura que va prosperar amb el suport d'un trànsfuga que va propulsar Ros fins a l'alcaldia.

La sentència explica -i critica- que l'alcalde no comuniqués a l'empresa, quan tocava, els motius de la baixa. Ros no va respirar fins que va rebre un burofax dels seus caps, després de sis dies de no anar a treballar, en què se'l requeria a incorporar-se immediatament al seu lloc de treball i se l'advertia que si no ho feia es prendrien "les mesures disciplinàries previstes en la legislació laboral". Aquest burofax va ser enviat a les 12.50 hores del 30 de maig de 2007. A les 13.46 del dia 31, l'empresa rebia una comunicació de Ros amb un certificat de baixa mèdica signat per un metge del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Llagostera, quan ell era veí de Sils. La jutgessa veu incoherent que Ros justifiqui el retard en la presentació del certificat mèdic amb l'argument que "el CAP de Llagostera estava tancat per festa major" (se celebra del 25 al 29 de maig), quan "el cert és que ja no resideix en l'esmentat municipi i com a desplaçat i resident a la població de Sils va poder sol·licitar i obtenir en aquest municipi l'assistència que calgués". "

Molta mala fe"

A més, la baixa que va presentar l'alcalde el 30 de maig d'ara fa un any tenia efectes retroactius fins al 24 d'aquell mateix més, un detall que per a l'empresa demostra que Ros va actuar "amb molta mala fe", ja que "com hauria de saber, aquestes baixes retroactives no tenen cap validesa legal".Per tot això, l'empresa va entendre que Ros va absentar-se de la feina "sense cap justificació ni preavís (...), tant perquè les baixes retroactives són absolutament invàlides com perquè durant aqueste període vostè, com a cap de llista d'un partit polític, ha estat absolutament actiu per a interessos propis, fet que evidencia el frau que representa aquesta baixa retroactiva que ens ha fet arribar".

Va ser la gosadia de Ros la que va provocar que el cas acabés als tribunals i amb una sentència que declara procedent l'acomiadament. No content amb els arguments que van plantejar-li els seus superiors, l'alcalde de Riudarenes va demandar l'empresa per haver-lo despatxat sense motius. Reclamava el cobrament d'una indemnització, amb la intervenció del Fons de Garantia Salarial.

Dues baixes en mig any

Es dóna la circumstància que del 20 de febrer al 28 de març del 2007 Jordi Ros ja va causar baixa del seu lloc de treball, al·legant incapacitat temporal derivada de "contingències comunes". La corresponent alta mèdica va confirmar, llavors, la "millora" que permetia a l'edil reincorporar-se a la seva "feina habitual", una recuperació que va durar aproximadament dos mesos, el temps que va trigar Jordi Ros a patir el presumpte trastorn depressiu.

CDC té un problema SERIÓS a Riudarenes

Fins ara, sabíem que el nou alcalde de Riudarenes, Jordi Ros (CiU), no tenia escrúpols de pactar amb un trànsfuga per desbancar de la casa consistorial la formació política que havia obtingut la majoria absoluta derrotant-lo a les urnes per 17 punts de diferència: 56,55%-39,87%. Ara, ja sabem que aquesta manera de procedir no és casual en el seu comportament personal. Fa vuit mesos, una jutgessa va dictaminar com a procedent l'acomiadament de l'empresa en la qual treballava per haver simulat una malaltia i per haver presentat una baixa "fraudulenta" amb "efectes retroactius". Qualsevol expert en dret laboral sap que només en casos excepcionals els jutjats socials declaren un acomiadament com a procedent.Es dóna el cas que Jordi Ros, mentre es trobava suposadament de baixa per depressió, participava en actes electorals a Riudarenes com a cap de la llista de CiU. Això condueix la jutgessa ponent de la sentència a considerar que "la càrrega d'estrès i nerviosisme que comporta una campanya electoral, s'avé malament amb una dolència psíquica en un grau de severitat que impedeix la incorporació al treball". La jutgessa també remarca que Jordi Ros "com a jurista que és" (té la llicenciatura en dret) hauria de conèixer "les conseqüències que la seva desídia pot deparar-li (...) i no es procupi a clarificar davant la seva empresa la seva situació laboral". Ros va presentar la baixa per depressió una setmana després que hagués estat acomiadat. En la cultura anglosaxona, Jordi Ros, presentaria avui mateix la seva renúncia a l'alcaldia. No s'entendria que una persona que comet un frau personal d'aquesta magnitud pugui gestionar una institució pública. I, si no presenta la dimissió, el problema ja esquitxa de ple el seu partit, que fins ara ha mirat cap a un altre costat. CDC té un problema seriós a Riudarenes


Diari de Girona