dimecres, 16 de juliol del 2008

Santa Coloma, Sils i Riudarenes beuran aigua de la dessaladora de Blanes

Santa Coloma tindrà una connexió amb la dessaladora. A la imatge, la depuradora municipal. CARLES COLOMER

Una canonada transportarà l'aigua fins a un dipòsit a Fogars, i d'allà anirà als diversos pobles
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) construirà una canonada per portar aigua des de la dessaladora de Blanes fins a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. A començament d'any, en vista a la situació de sequera, el projecte de dur aigua de mar tractada a la Selva Interior va cobrar forma; de moment però, només hi ha tres municipis que estan disposats a connectar-s'hi.
L'ACA va traslladar la proposta també als ajuntaments de Maçanet de la Selva i Maçanes, que de moment l'han desestimada. L'alcalde, Alfons Soms (PSC), explica que "ja tenim aigua suficient per al consum i tenim cobert el previsible creixement de població". Soms però, no tanca les portes a abastir el municipi amb aigua dessalada en un futur; "cal valorar la idea", diu. El municipi que sí ha rebutjat de ple l'oferta de l'ACA és Massanes. Aquest diari però, no va poder localitzar ahir l'alcalde, Jordi Porta (CiU).

La canonada que durà aigua dessalada a la Selva Interior és viable, argumenta l'ACA, gràcies a l'ampliació de la dessalinitzadora de Blanes que, de produir els actuals 10 hectòmetres cúbics anuals passarà a tratar-ne el doble, 20 hectòmetres cúbics a partir del segon semestre del 2009. De moment no han transcendit els detalls de com serà el projecte, pendent de redacció, però el que sí se sap d'entrada és que es construirà una canonada que connectarà la dessalinitzadora amb un dipòsit que es farà a Fogars de la Selva. D'allà, l'aigua es distribuirà fins als pobles que ho sol·licitin.

El proper dimecres 23 de juliol, els Ajuntaments interessats signaran un conveni, avança l'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS). Serà "una mena de declaració d'intencions, amb el compromís dels signants que quan estigui fet el projecte ens hi adherirem".

Tanmateix, dels tres municipis interessats, els que consideren l'obra més urgent són Santa Coloma de Farners i Riudarenes. L'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà (CiU), recorda que pel seu municipi s'havia treballat fins fa un any i mig amb la idea d'una nova connexió amb el Pasteral, també a través d'una canonada de nova construcció. Solà creu que la situació de sequera viscuda la primavera passada, ha precipitat que el Govern s'hagi decantat per la idea de "connectar els municipis amb la dessaladora per optimitzar recursos". Això, segons l'alcalde, retardarà la posada en marxa de noves captacions d'aigua a Santa Coloma, ja que la connexió amb el Pasteral hauria estat llesta l'any que ve i, ara, en canvi, diu Solà, encara s'ha de fer el projecte de la connexió amb la dessalinitzadora de Blanes.

A Riudarenes, l'alcalde, Jordi Ros (CiU), assegura que "és un tema molt important pel poble" i recorda que un dels punts més determinants és que quan es faci la canonada, aquesta tingui "el mínim impacte possible al medi natural".

El preu de l´aigua de mar potabilitzada

El preu que pagaran els pobles de la Selva Interior per l'aigua dessalada és, de moment, una incògnita. De tota manera, l'alcalde de Sils ha avançat que l'ACA pronostica que el municipi haurà d'aportar uns 600.000 al projecte. Fins ara, Sils s'autoabasteix, de manera que l'entrada en funcionament de la canonada tindrà una repercussió notable sobre la factura de l'aigua. Quan a Blanes es va començar a subministrar aigua de la dessaladora, el preu del metre cúbic era de 22 cèntims. L'Ajuntament va contreure un important deute amb l'ACA, que finalment va ser condonat gràcies a un conveni

Diari de Girona