dijous, 24 de juliol del 2008

Sils, risc elevat d'introducció del mosquit Tigre



El passat dilluns 21 de juliol, a 2/4 de 7 del vespre, a la Fontana d'Or, l'Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter van organitzar una presentació destinada als ajuntaments gironins, amb l'objectiu d'explicar el programa que s'ha endegat per a la vigilància, el seguiment i el control de la introducció de l'Aedes albopictus (mosquit tigre) a la demarcació de Girona.

Dins aquest marc de treball (en el qual també s'engloba la campanya de control del mosquit tigre a les escoles, amb la participació de la Fundació Caixa de Girona, que es va presentar el passat dilluns 14 de juliol a la mateixa Fontana d'Or), s'ha realitzat una anàlisi sobre el nivell de risc d'entrada del mosquit tigre a les comarques gironines, s'han estudiat les possibles causes que poden propiciar aquesta introducció i s'han plantejat possibles accions que caldria prendre.

Davant la possibilitat real que el mosquit tigre entri a la demarcació de Girona, és necessari desenvolupar tot un seguit d'accions encaminades a difondre'n la problemàtica, perquè la població n'estigui informada i predisposada a oferir la seva col·laboració. Per això, el president de Dipsalut, Josep Marigó, va explicar que, "a part de l'acció educativa que es portarà a terme a les escoles, és també imprescindible la implicació dels ajuntaments, sobretot dels que tenen més risc que arribi el mosquit tigre als seus municipis, perquè puguin controlar la seva entrada i evitar-ne l'assentament".

El conveni marc. L'Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona, (Dipsalut) i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, amb la col·laboració de l'Agència de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, han preparat un conveni marc de suport als ajuntaments destinat a concretar les diferents accions de vigilància del mosquit tigre que s'hauran de realitzar en el territori i que durà a terme la Mancomunitat.

Aquestes accions de vigilància, seguiment i control dutes a terme per la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter es realitzaran fins al 31 de desembre del 2011 i consistiran, entre d'altres, en la col·locació de trampes d'ovoposició en els municipis que s'acullin al conveni marc i seran finançades per Dipsalut i els ajuntaments respectius.

Els ajuntaments.Les àrees urbanes de major risc d'introducció del mosquit tigre a la demarcació de Girona són:

En el nivell alt, hi trobem: Riells i Viabrea, Maçanet de la Selva, Sils, Vidreres, Blanes, Lloret, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Castell Platja d'Aro, Calonge, Palamós, Palafrugell, Begur, Pals, Torroella de Montgrí, l'Escala, Girona, Castelló d'Empúries, Roses, Llançà.

En el nivell mitjà, hi trobem: Hostalric, Santa Coloma de Farners, Riudarenes, Vilobí d'Onyar, Caldes de Malavella, Llagostera, Cassà de la Selva, Aiguaviva, Vilablareix, Fornells de la Selva, Salt, Sarrià, Celrà, Banyoles, Sant Pere Pescador, Vilamalla, Figueres, Peralada, Portbou, la Jonquera.

En el nivell baix, hi trobem: Riudellots de la Selva i Vilafant.

Durant la reunió que va tenir lloc a la Fontana d'Or, el president de Dipsalut, Josep Marigó i el president de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, Salvi Güell, van exposar als responsables municipals gironins les accions del programa per al control i vigilància del mosquit tigre a les seves poblacions.