divendres, 13 de juny del 2008

La Diputació inicia la vigilància per a la prevenció d'incendis en els espais protegits gironins


La Diputació de Girona va començar ahir, 11 de juny, la campanya del 2008 de l'operatiu de vigilància per a la prevenció d'incendis forestals en espais naturals protegits de la demarcació de Girona, que s'allargarà fins el 14 de setembre. El servei és promogut i finançat per la Diputació de Girona, que hi ha destinat un pressupost de 194.000 euros, i compta amb el suport dels ajuntaments, els òrgans gestors dels espais naturals i les agrupacions de defensa forestal.
El servei dóna cobertura als espais naturals protegits del Montseny, Salines-Bassegoda, l'Albera, el Cap de Creus, el Montgrí, les Gavarres i l'Ardenya. El diputat de Medi Ambient i Territori, Josep M. Rufí, ha destacat que "enguany, i per primera vegada, hem completat la vigilància al conjunt de massissos protegits gironins que tenen un risc alt de patir incendis forestals". En total, 47 vigilants, 13 vehicles tot terreny dotats amb equips d'extinció per a la intervenció immediata en cas d'inici de foc i un vehicle de vigilància sense equip d'intervenció. L'operatiu es coordina amb els òrgans gestors dels espais naturals i el cos d'agents rurals, pel que fa a les incidències relacionades amb els visitants o les situacions de risc d'incendi que es detectin durant el servei. A més, tot l'operatiu està coordinat a través d'una central de coordinació ubicada a Figueres, que també està finançada per la Diputació de Girona.
Coincidint amb la posada en marxa de l'operatiu, avui s'ha organitzat al Parc dels Aiguamolls de l'Empordà una jornada de formació destinada als vigilants, impartida per tècnics del GRAF dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. Aquest programa ha consistit en una sessió sobre els aspectes bàsics de teoria del foc i dels procediments d'actuació en cas d'incendi i ha anat acompanyada d'una pràctica d'utilització d'equips d'extinció.
En concret, l'operatiu de vigilància dels espais protegits de les comarques de Girona compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Pau, Palau-Saverdera, Cadaqués, Selva de Mar, Port de la Selva, Espolla, Maçanet de Cabrenys, Torroella de Montgrí, Celrà, Girona, Santa Cristina d'Aro, Llagostera, Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu, Riells i Viladrau, així com del Consorci de les Gavarres, el Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, el Consorci de Salines Bassegoda, l'Associació d'ADF de l'Alt Empordà i la Federació d'ADF de les Gavarres.
Un milió a la campanya de prevenció d'incendis
La vigilància dels àmbits geogràfics gironins que pateixen un risc més alt de focs s'emmarca dins la campanya de prevenció d'incendis forestals per a aquest estiu, que compta amb una inversió global d'1.266.000 euros i que la Diputació de Girona va presentar a mitjan del mes de maig. Aquesta campanya, a més de l'operatiu de vigilància, preveu dotar el territori d'una infraestructura de camins estratègics i la millora i ampliació de la xarxa de dipòsits d'aigua per a l'extinció de focs.