dimecres, 25 de juny del 2008

Milà negre ( Milvus migrans): un nou nidificant a la plana selvatana?

Des de principis de maig s'oberven amb regularitat diversos exemplars de milà negre en espais agrícoles al voltant de Cassà de la Selva (màxims de 6 exemplars). Però és a mitjans de maig quan es comencen a observar els primers indicis de nidificació a la zona. En concret, festeig d'una parella, vols nupcials, aportació d'aliment d'un dels membres a l'altre i aportació de material per a iniciar la construcció del niu. El seguiment de la parella comporta nombroses observacions diàries d'un o dos dels membres aturats en un dels arbres de la zona durant hores. Els ocells romanen pràcticament de manera permanent a la zona, si bé la majoria de vegades només s'observa un dels exemplars.
Per evitar possibles molèsties s'evita l'acostament a la zona durant setmanes, observant des d'una distància prudencial per tal d'evitar que els ocells s'espantin. Malauradament, a finals de juny sembla que la reproducció dels milans a la zona ha estat només un intent. Caldrà comprovar aquest extrem quan no hi hagi perill de causar molèsties als ocells.
Cal esmentar que aquesta primavera les observacions de milà negre a tota la plana de la Selva han estat nombroses, i que en zones properes, com ara la vall del Riudaura, també hi ha hagut intents de nidificació.
Indret on la parella de milans negres va iniciar la construcció del niu.

Nidifica el milà negre a Sils ?

També a l'estany de Sils i rodalies aquesta primavera han estat nombroses les observacions de milà negre, en concordància amb la tònica general constatada a tota la plana.
Ja Lluís Motjé considerava aquesta espècie com un reproductor probable a la zona (Primeres notes ornitològiques de l'antic estany de Sils i rodalies, Quaderns de la Selva 1, 1984), si bé les dades estan datades a la dècada dels 70, quan les zones inundables, els boscos de ribera i els espais agrícoles eran notablement més extensos que en l'actualitat. Les característiques de l'espai i el procés de recuperació ambiental que s'està experimentant, però, fan d'aquest indret un dels punts a priori més adients per a una futura nidificació d'aquesta espècie a la comarca.
Key words: Black kite, likely nesting at Cassà de la Selva and Sils pond, Girona.

Observadors: Alfons Delgado-Garcia, Maite Garrigós, Sílvia Garrigós, Panta Gómez, Quim Gubau, Quim Mariné, Rafel Mariné i Xon Vilahur.
Fotografia: Alfons Delgado-Garcia

http://natura-selva.blogspot.com/search/label/Sils