dimarts, 9 de setembre del 2008

El pagament del bus escolar fa davallar de 1.500 a 300 el nombre d´usuaris a la Selva



El Consell Comarcal rep 200 inscripcions amb dades incorrectes i els pares admeten que hi ha voluntat de "boicot"

A sis dies que comenci el curs escolar 2008-2009, la polèmica sobre el transport escolar no obligatori a la comarca de la Selva continua. Tot i que el Departament d'Educació i el Consell Comarcal van rebaixar els 290 euros inicials que havien de pagar les famílies a 178 per aquest curs, la davallada d'inscrits ha estat brusca: es passen dels 1.500 inscrits a 300 usuaris.

El transport escolar no obligatori, aquell que trasllada els alumnes de primària i secundària des dels nuclis allunyats i les urbanitzacions als seus centres escolars sense sortir del terme municipal, continua portant polèmica a la comarca. Després de les mobilitzacions de pares i mares d'alumnes dels 11 municipis afectats durant el passat curs reclamant-ne la gratuïtat, ara, un cop anunciat el pagament de 178 euros de quota per aquest curs, el nombre d'usuaris inscrits reflecteix una brusca davallada. Dels 1.500 alumnes que utilitzaven el bus escolar el curs passat per anar des de les urbanitzacions al centre escolar, en aquests moments el Consell Comarcal de la Selva en té inscrits 300; és a dir, una cinquena part. D'aquests 300, s'espera poder arribar a uns 500, ja que al Consell han arribat inscripcions, explica la consellera d'Educació, Sònia da Silva (PSC), amb dades errònies. De tota manera, recorda Da Silva, el termini per apuntar-se a aquest servei de transport escolar no obligatori s'ha ampliat fins aquest dimecres per manca d'inscripcions, i s'espera que el nombre d'alumnes augmenti.
Tal com han explicat a aquest diari algunes Associacions de Pares i Mares (Ampes) de centres la comarca, aquesta clara disminució de la demanda respon a les protestes del curs passat reclamant-ne la gratuïtat i les butlletes errònies responen a un "boicot" per part dels pares, o bé a una manera de forçar una solució al problema: que el Departament d'Educació disminueix més la quota aumentant la seva aportació per aquest servei o en decreti la gratuïtat. Da Silva explica que les negociacions amb Educació han arribat al final i que la intenció de la Generalitat és "generalitzar el pagament d'aquest transport a tot Catalunya".
El pagament del transport escolar no obligatori es va conèixer aquest curs passat però el Departament d'Educació va afirmar que feia dos anys que havia advertit al Consell Comarcal de la Selva que calia conscienciar els usuaris cap al copagament entre Generalitat, ajuntaments i usuaris, ja que és un servei no obligatori -Educació només està obligat a garantir el desplaçament dels alumnes que hagin de canviar de municipi per anar a escola. Ara, les famílies haurien d'haver abonat un primer pagament de 90 euros per la inscripció i solament 300 alumnes ho han fet. Aquest fet significarà la disminució de les línies en quatre de les cinc poblacions amb més alumnes usuaris d'aquest transport escolar: Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners i Vidreres. Els casos de Caldes i Maçanet són els que han notat més la davallada: dels 307 alumnes que agafaven cada dia el transport a Caldes, ara només n'hi ha 17 d'apuntats; cosa que ha fet perillar el transport en aquest poble però, finalment, explica Da Silva, "es podrà fer". A Maçanet, es passarà de quatre busos a un, ja que només hi ha 50 usuaris dels 214 del curs passat. Des de les Ampes del SES Caldes i del CEIP de Maçanet asseguren que hi haurà famílies que s'apuntaran amb el que queda de dies, però que no hi haurà més que una ruta.

Gratuïtat a Sils i Sant Julià

Sils i Sant Julià de Llor i Bonmatí subvencionen la totalitat del servei als seus alumnes.
A Sant Julià de Llor se'n beneficiaran sis i l'alcalde, Joan Grabulosa (CiU), ressaltava ahir que "no estem d'acord que l'Ajuntament, ni el Consell Comarcal ni els pares hagin de pagar res" i afirma que caldria "que la Generalitat valorés cas per cas". A Sils, en canvi, la decisió que el consistori pagués es va portar a ple i la iniciativa va prosperar amb els amb els vots de l'oposició i els vots contraris de l'equip de govern d'IdS, que governa en minoria. Hi ha en aquests moments 190 alumnes apuntats a Sils i es preveu que les rutes que hi havia fins ara es mantinguin, segons el Consell Comarcal, tot i no arribar als 243 alumnes del curs passat. Sònia da Silva va explicar que la vintena d'alumnes d'Hostalric que usen aquest transport escolar també podrien beneficar-se de la seva gratuïtat ja que el consistori s'ho està plantejant. En tancar edició no es va poder contactar amb el batlle d'Hostalric, Josep Frias (CiU).
Pel que fa a Vidreres, Maçanet i Santa Coloma, els ajuntaments donaran una ajuda de 50 euros de forma universal a tots els alumnes que usin aquest transport.

Diari de girona