dijous, 18 de setembre del 2008

Els municipis de Catalunya demanen al Govern que negociï amb l’Estat un augment transitori de la capacitat d’endeutament per realitzar més inversions


Les entitats municipalistes reclamen una moratòria en l’aplicació de la Llei General Pressupostària que els permeti invertir en obra pública

El conseller Castells dóna suport a les reivindicacions dels ens locals sobre la millora del finançament local

Barcelona, 17 de setembre del 2008. – La Comissió Municipalista de Catalunya, formada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), amb els seus presidents al capdavant, Salvador Esteve i Manuel Bustos, respectivament, s’han reunit aquest matí amb el conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, per abordar la situació actual de la negociació sobre el finançament.

Els representants de les entitats municipalistes han explicitat el suport del món local al govern en el context de la negociació sobre el finançament autònim. De la mateixa manera, els alcaldes han demanant suport recíproc: “Estem en un moment difícil i necessitem el recolzament del Govern per plantejar aquests temes a l’Estat”, ha afirmat Salvador Esteve.

D’acord amb això, les reivindicacions dels governs locals fan referència a l’adopció de mesures transitòries mentre no s’acordi un nou model de finançament. En aquest sentit, els ajuntaments volen sol·licitar al Govern de l’Estat l’estudi d’una moratòria en l’aplicació de la Llei General d’Estabilitat Pressupostària, i una reforma urgent de la mateixa, que permeti que aquelles administracions que compleixin amb la resta de ratis legals i que demostrin una suficient capacitat financera, puguin augmentar la seva capacitat d’endeutament en un nombre limitat d’exercicis; i demanar al Govern de l’Estat la creació d’un fons específic que permeti retornar l’IVA pagat per les inversions fetes pels Ajuntaments, amb l’obligació de reinvertir-los en nous projectes.

Finalment, Esteve ha anunciat que l’ACM i la FMC “farem un grup de treball que serà l’embrió d’una comissió dels municipis i la conselleria per començar a treballar les mesures urgents”.

Els alcaldes de Tordera, Joan Carles García; de Sarrià de Ter, Roger Torrent; de Reus, Lluís Miquel Pérez; del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor; i de Ripollet, Juan M. Parralejo; també han assistit a la reunió com a representants de la Comissió Municipalista.