divendres, 13 de febrer del 2009

Les oposicions dels consistoris no seran presents en els futurs consells comarcals



El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs.

Els futurs Consells Comarcals catalans estaran integrats només per alcaldes o càrrecs electes, això sí, de tots els municipis que representin. En canvi, no hi haurà membres de les oposicions dels consistoris. És un dels canvis en l'arquitectura institucional catalana que preveu la futura llei de governs locals, que la Generalitat espera dur al Parlament a finals de març o a principis d'abril i aprovar abans que s'acabi aquesta legislatura. Així ho va explicar ahir el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que va justificar aquest canvi per la voluntat que els consells comarcals siguin bàsicament organismes de servei als municipis i els seus ciutadans, i per evitar el contingut polític que ara tenen, i que sí que serà present en les futures vegueries que desterraran les actuals diputacions provincials.
"De vegades el partit que governava a la capital de comarca era a l'oposició del consell comarcal, i es reproduïen uns vicis que no portaven enlloc i que la gent no entenia", va afirmar ahir Ausàs en una entrevista al programa Els matins, de Televisió de Catalunya. Amb el canvi que introdueix la llei de governs locals, va dir el conseller, "no hi haurà confrontació política, als consells comarcals, no hi seran representades les oposicions dels ajuntaments". La nova norma, va assegurar Ausàs, "els converteix en un organisme de prestació de serveis, de mancomunat dels serveis dels diferents municipis".
En l'actualitat, després de les eleccions municipals els mateixos partits, en funció del nombre de vots que han tingut a cada comarca, decideixen qui formarà part del consell comarcal, que alhora té un govern com si d'un municipi es tractés. Però, amb el canvi, els consells estaran gestionats automàticament pels alcaldes dels municipis o bé pels càrrecs electes que els alcaldes decideixin, segons van confirmar ahir fonts del Departament que Ausàs encapçala.
Aquesta és una proposta que ja recull el document de bases per a l'elaboració de la llei de governs locals, confeccionat per la Universitat Rovira i Virgili, i que parla d'un consell d'alcaldes, un president, una comissió especial de comptes i un gerent o director com a integrants dels futurs consells comarcals.
Quant a les vegueries, en principi, set i protagonistes de la nova arquitectura institucional que la Generalitat projecta, "aquestes sí que tindran contingut polític", va dir Ausàs, com el que ara tenen les diputacions. De fet, elaborada la llei dels governs locals, el següent pas serà crear una nova norma per al traspàs de les competències de les diputacions a les vegueries.
Segons va assegurar el conseller, els presidents de totes les diputacions han animat el Govern a impulsar la nova llei que permetrà crear les vegueries.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009021300_3_314236__COMARQUES-Govern-convertira-consells-comarcals-mancomunitats