dilluns, 2 de febrer del 2009

Nova publicació “Els espais naturals aquàtics de la comarca de la Selva: experiències de millora ambiental i social”


Dins del Pla de desenvolupament local entorn dels recursos hídrics, el projecte SELWA ha editat una publicació que recull experiències recents de restauració ambiental de zones humides de la comarca de la Selva i que incorporen elements per a poder-ne fer un ús social. La publicació va ser presentada durant els actes del Dia mundial de les zones humides a Sils.
Us podeu descarregar la publicació al següent enllaç.


L’objectiu d’aquesta publicació és triple:
- donar a conèixer la importància de preservar i restaurar els ecosistemes naturals, concretament els espais humits que tant interessants són dins l’entorn mediterrani on ens trobem
- mostrar a la ciutadania ciutadania els espais humits de la comarca per tal que puguin disfrutar-los i gaudir-ne durant el seu temps lliure
- i, finalment, oferir exemples pràctics als ajuntaments per tal que puguin copsar com el fet de restaurar espais naturals no només té una repercussió sobre el bon estat dels ecosistemes, sinó que també pot influir en l’economia local del municipi, ja sigui perquè els visitants complementen les visites amb un dinar al restaurant, amb un esmorzar al bar, contractant una visita guiada a l’empresa de turisme actiu, etc.

Durant el darrer trimestre de 2008 es van redactar els continguts de la publicació, que consisteixen en un apartat inicial introductori titulat genèricament “La Selva, la comarca de l’aigua”, seguit d’un conjunt de 5 fitxes de zones de la comarca que han patit algun procés de restauració ambiental i d’adequació social. Finalment, per tancar la publicació hi ha un apartat genèric sobre “La conservació de les zones humides”.

Les zones escollides i que trobareu a la publicació són: l’Estany de Sils, la zona humida de la Camparra, els Amaradors de Salitja, el parc de Sa Riera de Tossa i les ribes de la Tordera a Hostalric i Fogars de la Selva. En quatre d’aquests cinc espais que apareixen a la guia el Consell Comarcal de la Selva hi ha participat mitjançant l’Escola Taller o Tallers d’Ocupació. Cada fitxa consta d’un apartat introductori, l’interès de l’espai, l’estat inicial, les actuacions de millora i l’ús públic actual.