dimecres, 23 de gener del 2008

Aprovat l’Interreg Espanya-França-Andorra 2007-2013



La Comissió Europea va aprovar el pressupost destinat al Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya – França – Andorra per al període 2007-2013 amb una dotació de 257 Milions d’Euros. S'espera que més de 400 projectes de cooperació transfronterera es beneficiïn d'aquest programa.
El programa Interreg és una iniciativa comunitària del Fons Europeu de Desenvolupament Regional que té per objectiu potenciar la cooperació entre regions de la Unió Europea. El Programa Operatiu (PO) 2007-2013 constitueix la quarta generació de suport financer comunitari orientat a reforçar la integració econòmica i social de les zones frontereres entre els estats espanyol i francès. L’estratègia del Programa persegueix el coneixement mutu i l’acostament d’activitats entre territoris.
En aquest context, el nou programa de cooperació transfronterera 2007-2013 ha de permetre l’augment del nombre d’operacions que obren la porta a cooperacions estables en els diferents nivells territorials més enllà del període de cofinançament públic.
L’Autoritat de Gestió és el Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), amb seu a Jaca, que està format per Catalunya, Navarra, Aragó, País Basc i els Consells Regionals de Llenguadoc-Rosselló, Migdia-Pirineus i Aquitània. Properament s’afegirà el Principat d’Andorra. Tanmateix, l’Autoritat de Gestió comptarà amb l’ajut dels anomenats Organismes Territorials amb els quals es treballarà en estreta col·laboració per tal d’executar el programa. La Generalitat de Catalunya exercirà d’Organisme Territorial de la zona est. En aquest sentit, la Direcció General d'Administració Local del Departament de Governació participarà activament en el Programa per donar suport a projectes de cooperació amb participació d'ens locals catalans.

L’àrea d’actuació del programa comprèn la zona elegible de:

Espanya: Lleida, Girona, Osca, Navarra i Guipúscoa
França: Pirineus Atlàntics, Alts Pirineus, Alta Garona, Arieja i Pirineus Orientals

Així mateix, les zones de contigüitat a la zona elegible del PO podran gaudir fins a un màxim del 20% de la subvenció FEDER total assignada al programa:

Espanya: Barcelona, Tarragona, Saragossa, La Rioja, Biscaia i Àlaba
França: departaments d’Aude, Tarn, Tarn i Garona, Gers i Landes.

S’espera que més de 400 projectes de cooperació transfronterera – amb participació principalment d’entitats regionals i locals, associacions i cambres de comerç – es beneficiïn d’aquest programa.