dijous, 24 de gener del 2008

Catalunya rebrà 763 milions d'euros del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder) entre el 2007 i el 2013



Catalunya rebrà 763,2 milions d'euros procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) entre els anys 2007 i 2013. D'aquesta xifra, 679,1 milions formen part del Programa Operatiu de Catalunya (PO), orientat a la millora de la competitivitat i de l'ocupació a Catalunya i que suposarà una inversió total de 1.400 milions d'euros cofinançada per la resta d'administracions públiques a Catalunya. Els 84,1 milions restants correspondran a la participació de Catalunya en el Programa Operatiu d'innovació, recerca i desenvolupament per al benefici d'empreses.

Els recursos procedents del fons FEDER es destinaran, en la seva major part, a sectors d'activitat d'alt valor afegit i amb una forta capacitat d'arrossegament d'altres inversions, per la qual cosa es preveu que comportin un efecte multiplicador sobre l'economia catalana. El Programa Operatiu de Catalunya té com a objectiu finançar actuacions que contribueixin al compliment de l'Agenda de Lisboa, que a Catalunya coincideixen amb l'Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana.

En la gestió dels fons del PO hi participen les tres administracions amb presència a Catalunya. En termes de subvenció per al conjunt del PO, un 52% (350 milions d'euros) s'assigna per a actuacions de la Generalitat, un 24% (166 milions d'euros) per a actuacions de les corporacions locals i un 24% (163 milions d'euros) per a actuacions de l'Administració General de l'Estat. El tram que gestiona les corporacions locals és fruït de la decisió de la Generalitat de cedir una part dels recursos que se li assignaven en primera instància .Catalunya està inclosa en l'objectiu 2, és a dir, com a regió pròspera de la política de cohesió de la Unió Europea, rebrà un 35% menys de fons europeus degut a l'entrada de nous Estats membres amb un nivell de renda menor.

L'economia del coneixement, la innovació i el desenvolupament empresarial serà l'objectiu prioritari de les actuacions finançades amb fons FEDER durant el període 2007-2013, ja que aquest eix de treball concentrarà 360,6 milions d'euros, el 53% dels recursos disponibles. D'aquesta manera, s'impulsaran noves mesures, com el desenvolupament de l'instrument de finançament per al desenvolupament empresarial europeu JEREMIE, que es farà a través de l'Institut Català de Finances. A més, es fomentarà el suport a centres de R+D i les grans instal•lacions científiques, així com incentivar les àrees tecnològiques d'excel•lència, i es dotarà el CIDEM per a desenvolupar projectes de promoció, valorització i comercialització de tecnologies.

Les mesures relatives als recursos energètics i els serveis de transport tenen assignats ajuts per valor de 113,7 milions d'euros. Per un costat, es donarà suport tant a la implantació d'energies renovables com a les actuacions en matèria d'estalvi i eficiència energètica, mentre que per l'altre finançaran actuacions per millorar la qualitat del transport públic. Es preveuen dues grans actuacions: la nova estació intermodal del Prat de Llobregat -on han de confluir el TGV, les rodalies, els trens de llarga i mitjana distància i les línies 1 i 9 del metro- i la creació d'una xarxa de carrils bus interurbans en les vies estratègiques d'accés a la Regió Metropolitana de Barcelona.

Un altre eix prioritari serà el desenvolupament sostenible local i urbà, que disposarà d'una dotació de 142 milions d'euros, és a dir, un 21% del total. Aquesta partida assumirà actuacions com la rehabilitació integral de barris, la posada en valor de patrimoni natural i cultural o les inversions en infraestructures i serveis de suport al sector turístic de caràcter estratègic per al desenvolupament econòmic local.

Finalment, en l'àmbit del medi ambient i la prevenció de riscos es destinaran 56,7 milions d'euros per a projectes com la recuperació integral d'espais naturals, la prevenció de riscos laborals catastròfics com ara incendis o riuades, o la recuperació de sòls contaminats o afectats per instal·lacions industrials abandonades o degradades.

La previsió és que la convocatòria corresponent al tram local es realitzi durant el primer semestre del 2008.