divendres, 24 d’octubre del 2008

L’ACM DEMANA A L’ESTAT UN MILLOR TRACTAMENT ALS AJUNTAMENTS EN ELS PRESSUPOSTOS GENERALS DE L’ESTAT


El president de la Comissió d’Hisendes Locals de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha expressat la seva preocupació en relació al finançament dels ajuntaments i al que es preveu en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

“Les consignacions previstes en els PGE són inaceptables i el que caldria és millorar de forma substancial el tracte a les corporacions locals. No pot ser que en l’actual situació de crisi, on les finances municipals ja es veuran afectades per una menor recaptació de molts tributs, la participació en ingressos de l’Estat per part dels ajuntaments es vegi afectada”, ha afirmat Bel. El govern central ha d’entendre que els ajuntaments són un dels principals afectats d’aquesta situació de crisi econòmica i que també requereixen solucions.

Tanmateix, Bel s’ha mostrat confiat que aquesta proposta pugui modificar-se en tràmit parlamentari i hi hagi modificacions als efectes que els Pressupostos Generals de l’Estat incloguin una major dotació per al fons de 2009 i un millor tracte per a tots els municipis, especialment els menors de 75.000 habitants.

Així mateix, i independentment de l’oportuna tramitació d’una nova Llei d’Hisendes Locals, en la línia dels acords assolits entre la FMC i l’ACM es continua reclamant, a part d’un millor tracte pressupostari per a 2009, una moratòria en l’aplicació de la Llei General d’Estabilitat Pressupostària als efectes de poder augmentar la capacitat d’endeutament dels ajuntaments de forma similar al proposat per a les comunitats autònomes i un fons que permeti la recuperació de l’IVA.