dimecres, 8 d’octubre del 2008

Moció pel manteniment de la denominació Quadern de Sils i Vallcanera.


- El grup IdS-PM ha presentat la següent proposta :

Fets :

Arrel de les discrepàncies sorgides entre els diferents grups municipals sobre la denominació de la publicació municipal del “Quadern de Sils”, que en les seves últimes portades, i a iniciativa del grup IdS-PM surt com a Quadern de Sils – Revista d’informació municipal i cultural de Sils i Vallcanera, entenem que per raons d’identitat i històriques (no oblidem que Vallcanera tenia la consideració legal de municipi propi i independent des de 1835 –s’adjunta bibliografia i dades al respecta), el quadern hauria de mantenir la seva denominació actual de Sils i Vallcanera.
Proposem al Ple, previ dictamen de la Comissió informativa d'afers socials, l'adopció del següent

ACORD :

Que la revista el Quadern mantingui la seva denominació actual Quadern de Sils – Revista d’informació municipal i cultural de Sils i Vallcanera.
- La Comissió Informativa d’Afers Socials de l’1 de juliol de 2008 va dictaminar desfavorablement.

- Ma. Josep López: presenta la següent esmena a la proposta:
Que la revista municipal de Sils es denomini exclusivament Quadern de Sils.

La Comissió Informativa d’Afers Socials de l’1 de juliol de 2008 va dictaminar favorablement aquesta esmena.

Debat :

Alberto Miralles: considera que la proposta presentada per IdS-PM no li sembla adequada, creu que s’ha de continuar amb el nom de sempre. Creuen que no pot ser una idea diferenciada de poble, sinó al contrari, cada vegada ha de ser més única. Fa poc s’ha aprovat una proposta perquè les urbanitzacions passin a ser part del poble, sense crear diferències i que no doni lloc a greuges comparatius. Per això, estarien en contra que el
butlletí es digui Quadern de Sils i Vallcanera.

Carles Taberner: manifesta que el nom no s’ha canviat mai, es continua dient Quadern de Sils- Revista municipal d’informació municipal i cultural de Sils i Vallcanera. Continua dient que no s’està parlant d’un veïnat o una urbanització, sinó d’una altra cosa i li estranya que essent tant curosos en altres temes, amb trets diferencials i minories, que en aquest cas no es tinguin en compte.
“Sils, no hagués sobreviscut com a municipi si no fos per Vallcanera, que va ser municipi independent i amb tots els respectes, Vallcanera no és el mateix que altres nuclis de població, com pot ser un veïnat, les Comes, etc.” Vol que quedi clar que mai s’ha volgut canviar el nom del butlletí “Quadern de Sils”.

Ma. Josep López: agraeix el recull històric aportat per IdS-PM, però seria bo que arribés fins al 2008 i no es quedés al 1886.
La població de Sils és de 5.119 habitants, 2.148 son del casc urbà, 3.000 estan fora del nucli i dels que corresponen a Vallcanera com a veïnat son aproximadament 1.100 persones. Creuen que és un greuge comparatiu a la resta de nuclis de població i la manera d’unificar és que es digui exclusivament Quadern de Sils. No veuen cap necessitat de fer
diferències. Això no vol dir que si mai es fa un recull històric, atesa la singularitat de Vallcanera, s’ha de defensar.

Alcalde: la proposta que plantejava el seu grup és un reconeixement històric a Vallcanera pel gest que aquella gent va permetre que Sils pogués sobreviure com a municipi.

Ma. Josep López: podria estar d’acord però no que aparegui en la portada de la revistamunicipal.

Margarita Roca: aquesta proposta no és la eina adequada per fer un reconeixement del fet que s’ha estat debatent, creuen que es poden fer d’altres coses per recordar aquest fet.

Francisco Anoro: cal fer memòria que quan es va aprovar el Reglament del Quadern es va crear un consell de redacció i en contra de la proposta que plantejava l’Alcalde, es va fer un consell de redacció representatiu de tots els grups polítics municipals i es va decidir canviar el nom sense esperar a què aquest assumpte es debatés en el consell de redacció.

Votació :

Per set vots a favor d’ICV-EUiA-EPM, AMS-AM i CiU i quatre en contra d’IdS-PM s’aprova aquest acord.

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/Ajuntament/ActesPlens/080703Pl.pdf