divendres, 16 de maig del 2008

Es modifica el Decret de sequera i es manté l'estat d'Excepcionalitat 2 al sistema Ter-Llobregat

El Govern dela Generalitat ha aprovat modificar el Decret 84/2007 de 3 d'abril i el Decret 257/2008 de 27 de novembre sobre l'adopció de mesures excepcionals i l'emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics.
Les precipitacions del mes d'abril i l'episodi de pluges esdevingut a principis del mes de maig han situat les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya a uns nivells que en alguns casos permetrien fins i tot la sortida de l'escenari d'excepcionalitat de nivell 2 previst en aquest Decret.
Tot i aquest augment de les reserves d'aigua, cal assenyalar que no ha estat tan significatiu com per superar la situació de sequera i que es puguin atendre tots els usos en condicions de relativa normalitat. En conseqüència, és possible que aquest guany de reserves d'aigua no pugui perllongar-se a curt termini.
Per evitar l'efecte d'entrada i sortida automàtica de nivells i escenaris, s'ha considerat que la millor opció consisteix en què aquests llindars tinguin un caràcter indicatiu i s'hi tinguin en compte d'altres paràmetres afegits. La modificació del Decret inclou valorar altres circumstàncies com ara la previsió de la pluviometria, la previsió de l'evolució de les reserves d'aigua, el grau d'explotació dels aqüífers, la contenció de les demandes, i la incorporació de nous recursos provinents de l'execució de les actuacions pal·liatives, indicadors que han de permetre al Govern de la Generalitat declarar l'entrada i sortida dels corresponents escenaris o nivells establerts en l'annex 2 del Decret 84/2007, de 3 d'abril.