dijous, 15 de maig del 2008

Mesures contra la sequera


Arriba el primer vaixell amb 19.000 metres cúbics d'aigua potable al port de Barcelona


El vaixell Sichem Defender arriba carregat amb uns 19.000 metres cúbics d'aigua potable provinent de Tarragona. Es tracta del primer vaixell que arribarà al port de Barcelona com a mesura contra la sequera i la seva arribada servirà per comprovar el funcionament tècnic i la logística del sistema que permetrà aportar a la xarxa de subministrament un volum global d'1,66 hectòmetres cúbics d'aigua cada mes.
Aquesta mesura conjuntament amb les mesures de gestió dels recursos dels embassaments i la contenció de la demanda (estalvi) consolidades durant els darrers mesos permetran garantir el subministrament dels 5,5 milions d'habitants dependents del Sistema Ter-Llobregat mentre no es recuperin els embassaments o entrin en servei la resta de mesures previstes.
Els sis vaixells que aportaran aquesta aigua, amb una capacitat que oscil·la entre 19.000 i 42.000 metres cúbics, portaran aigua potable provinent de Tarragona i Marsella, i aigua prepotable del Canal de Provença. Aquests vaixells, mitjançant 63 viatges mensuals, cobriran al voltant del 6% del consum dels 5,5 milions d'habitants del sistema Ter-Llobregat.
Aquest sistema d'aprovisionament estarà en funcionament fins que l'evolució de l'episodi de sequera ho aconselli. En aquest sentit s'han formalitzat els contractes incialment per tres mesos, que seran renovables en cas de necessitat.
D'altra banda, a la dessalinitzadora de Carboneras, ja han començat les obres per adequar les instal·lacions de la planta i construir les canalitzacions per carregar aigua als vaixells.
L'aigua que arribarà al Moll de l'Energia del port de Barcelona haurà superat quatre barreres de control de qualitat per tal d'assegurar una total garantia sanitària.