Els Serveis Territorials de Salut a Girona van comunicar ahir els resultats de les investigacions epidemiològiques i les anàlisis fetes per esbrinar l'origen de la intoxicació alimentària patida pels assistents al dinar d'homenatge a la vellesa de Sils. Les proves han conclòs que la causa del brot de gastroenteritis ha estat la toxina clostridium perfringens, una bactèria de tipus anaeròbic que s'acostuma a generar en carns que han estat conservades o cuites de manera defectuosa. És per això que, segons informava Salut, el plat del menú que més probablement pot haver vehiculat el microorganisme i produït la intoxicació és la vedella amb bolets que es va servir com a plat principal. En un comunicat enviat als mitjans, el Departament de Salut va posar de manifest que "de la inspecció dels tècnics del Servei Regional de l'Agència de Protecció de la Salut es dedueix que les pràctiques de manipulació incorrectes en el procés d'elaboració d'aquest plat poden haver facilitat la replicació d'aquest microorganisme" i conseqüentment "la infecció a les persones que en van consumir". Els serveis territorials de Salut a Girona han fet una enquesta a uns quants dels que van assistir al dinar el passat 4 de maig i calcula que el nombre d'intoxicats confirmats són 56 (dos van precisar d'ingrés hospitalari). No obstant, molts dels afectats no van acudir al CAP i van passar-se els vòmits i les diarrees a casa com bonament van poder. És per això que Salut ha admès que el número de perjudicats pugui ser superior a la xifra oficial.
El fet que hagi quedat confirmat que el brot de gastroenteritis va provocar-lo la manipulació d'un dels plats del menú ha portat el Departament de Salut a obrir un expedient sancionador al restaurant que va encarregar-se de preparar el menú, l'Hostal Mallorquines de Riudarenes . El departament estudia ara si pertoca imposar una sanció a l'establiment, sanció que podria anar fins als 4.000 euros si és considerada una falta lleu o fins als 60.000 si és greu.
Diari de Girona