dissabte, 5 d’abril del 2008

Dispositiu per pal·liar la sequera


Barcelona podrà rebre a partir del maig 2,6 hm3 d'aigua mensuals per via marítima
Les pluges han aportat un volum aproximat d'aigua als embassaments del sistema Ter-Llobregat d'uns 3,5 hm3, és a dir el consum d'una setmana de cinc milions d'habitants. Així, el sistema Ter-Llobregat i la conca de la Muga es mantenen en situació d'excepcionalitat 2. La resta de conques de Catalunya continuen en situació d'excepcionalitat per dèficit de pluviometria, a excepció de la conca de la Garona, que es troba en situació de normalitat. L'escenari d'emergència es produeix quan les reserves se situen per sota del 20% de la seva capacitat. Actualment, els embassaments del sistema Ter-Llobregat es troben en el 21%.
En cas que sigui necessària l'aportació d'aigua, el dispositiu per transportar-la ja és a punt. L'aigua arribarà per mar a Barcelona des de Tarragona, Marsella i Carboneras (Almeria). La determinació de la data d'arribada dependrà de la finalització de les infraestuctures portuàries de recepció i càrrega d'aigua i de la disponibilitat del recurs en origen. Es preveu la contractació de 2,6 hm3 mensuals
Les previsions fetes demostren que, si es continuen donant les aportacions als embassaments dels darrers 11 mesos, es necessita iniciar l'aportació de recurs en vaixell durant el mes de maig per evitar al sistema els talls de subministrament domiciliari.
El pressupost destinat a aquestes actuacions és de 35,2 milions d'euros, dels quals l'Agència Catalana de l'Aigua en finança 24,2 i la resta el Ministeri de Medi Ambient.