dimecres, 9 d’abril del 2008

Les 79 depuradores de la demarcació donen servei al 88% de la població

Sanegen l'aigua de 99 dels 221 pobles gironins, on viu el 88% dels 706.000 habitants empadronats

Les comarques gironines disposen de 79 estacions depuradores d'aigües residuals, amb capacitat per sanejar l'aigua utilitzada per 1.400.000 persones, que és el doble d'habitants censats actualment a la demarcació de Girona. La major capacitat es fa per cobrir els grans increments de població del territori durant la temporada estival, ja que és un gran centre turístic. Les depuradores donen servei a 99 municipis dels 221 que hi ha i on viuen 624.200 persones, tot i que aquests 99 municipis sumen el 88% de la població gironina. Actualment es tiren endavant noves depuradores i col·lectors per sanejar les aigües negres d'una cinquantena de pobles més, on viu el 7% de la població gironina. Queden pendents uns 70 pobles i 26.000 habitants.
Les primeres depuradores es van construir al llarg del litoral, on es concentra més població a l'estiu, i per aquest motiu la seva capacitat de tractament és molt més superior a la necessària per a la població estable, ja que així s'eviten problemes durant la temporada alta. Ara només falta acabar el tractament de Sant Pere Pescador i l'Armentera, on es preveu un col·lector fins a la depuradora de l'Escala.
I seguidament la resta de municipis importants, ja fos per iniciativa municipal o supramunicipal, es van anar incorporant al tractament de les aigües negres per evitar-ne l'abocament directe a les lleres de les rieres. Ara, però, ja comença a ser necessària la millora o ampliació d'algunes depuradores, com és el cas de les de Girona, Lloret de Mar i Sils
I a més la Generalitat, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, està tramitant la construcció de moltes més depuradores i nous col·lectors per depurar les aigües brutes d'una vintena de municipis més, com ara Serra de Daró, Ullastret, Amer, Molló, Ogassa o Navata.
EL PUNT