dimarts, 1 d’abril del 2008

Medi Ambient i Habitatge obre la convocatòria d'ajuts al lloguer amb un import inicial de 26 milions d'euros


El DOGC també publica avui la convocatòria de subvencions per a rehabilitació i d'ajuts als propietaris per posar el pis en lloguer


El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica avui l’Ordre de subvencions per ajudar a pagar el lloguer a persones amb ingressos molt baixos i que, per tant, estan en risc d’exclusió social per motiu residencial. L’import inicial de la convocatòria de 2008 és de 26 milions d’euros, 7,7 milions d’euros més que l’import inicial de 2007. L’import inicial s’ampliarà durant l’any atenent els compromisos del Pacte nacional per a l’habitatge, que per a aquest 2008 preveu una inversió de 60 milions d’euros per arribar a donar cobertura a 30.000 llars. L’any 2007, l’import inicial va ser de 18,3 milions d’euros i després de dues ampliacions es va arribar gairebé als 30 milions.

Els ajuts al lloguer d’habitatge tenen la finalitat d’ajudar a famílies amb ingressos per sota de 2,5 vegades l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) a pagar la renda dels seus habitatges, si aquest cost els suposa un esforç superior al 30% dels seus ingressos, o als que tinguin ingressos per sota d’1 vegada l’IPREM si el cost del lloguer els suposa un esforç superior al 20% dels seus ingressos. Els ingressos de cada llar es calculen en funció del municipi de residència i dels membres de la unitat familiar (tinguin o no relació de parentiu). Així, per exemple, en el primer cas, i per a una llar de dos membres a la ciutat de Barcelona, els ingressos han de ser inferiors als 2.000 euros mensuals i el preu del lloguer superior als 576 euros. En el segon cas, i també per a una llar de dues persones a Barcelona, els ingressos serien de 768 euros mensuals i el lloguer superior als 230.

Poden optar a les subvencions les persones en les circumstàncies següents:
· Majors de 65 anys, titulars de contractes de lloguer amb pròrroga forçosa.
· Llogaters d’habitatges administrats per Adigsa.
· Titulars d’un contracte de lloguer obtingut o supervisat a través de les borses integrades en la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social.
· Joves de fins a 35 anys d’edat inclosos, amb ingressos anuals mínims de 5.500 euros, que hagin signat un contracte de lloguer o l’hagin fet supervisar a través de borses joves d’habitatge.

El termini per presentar les sol·licituds s’obre demà i finalitza:
Per als antics i nous perceptors, el 30 de juny.
Per als contractes realitzats mitjançant les borses de mediació i borses joves d’habitatge, el 31 d’octubre.

Aquestes subvencions són incompatibles amb les de la renda bàsica d’emancipació.

La convocatòria de 2007 d’ajuts per al pagament del lloguer va permetre subvencionar la renda mensual a un total de 13.913 llars. D’aquestes, 6.610 famílies ja havien estat beneficiades en anys anteriors i se’ls ha prorrogat l’ajut un any més, mentre que les altres 7.303 llars se n’han beneficiat per primera vegada.

L’ajut mitjà mensual de l’any 2007 va ser de 188,6 euros i va variar des dels més moderats concedits als llogaters dels parcs públics, que van obtenir un ajut mitjà de 116,24 euros mensuals, fins als més elevats, atorgats als joves a través de la Xarxa de Lloguer Jove, de més de 205 euros mensuals de mitjana.


Ajuts a la rehabilitació

El DOGC també publica avui els ajuts a la rehabilitació d’edificis i habitatges. L’import inicial és d’1,5 milions d’euros, que s’ampliaran durant l’any per fer front a les sol·licituds rebudes. El 2007 s’hi van acabar destinant 43,7 milions. Les subvencions són tant per a l’interior d’habitatges com per a edificis sencers, de manera que se’n poden beneficiar particulars i comunitats de propietaris. El Pacte nacional per a l’habitatge xifra al voltant dels 40.000 els habitatges que cal rehabilitar cada any, amb un pressupost públic mitjà de 50 milions d’euros anuals.

Per tal d’optar als ajuts previstos, cal haver passat la fase prèvia de justificació de la necessitat i idoneïtat de l’actuació i disposar del resultat del test de l’edifici (TEDI) o l’informe intern d’idoneïtat (III), dos informes elaborats per tècnics que donen informació sobre la situació dels elements comuns dels edificis i de la coherència tècnica de les obres a l’interior d’habitatges.

L’any 2007 s’ha aprovat la concessió de subvencions per a la rehabilitació de 20.640 habitatges. A aquestes xifres, s’hi han d’afegir els ajuts tramitats corresponents a plans antics i al programa específic d’àrees de rehabilitació integral (ARI) de la ciutat de Barcelona, que han abastat 8.114 habitatges amb un pressupost d’11 milions d’euros. Això suposa un total de 28.754 habitatges amb un import de 54,8 milions d’euros.

L’import de l’ajut mitjà a la rehabilitació a la convocatòria del 2007 ha estat de 2.117 euros, mentre que l’ajut mitjà dels ajuts en el cas dels plans anteriors i de les ARI ha estat de 1.363 euros.

Pel que fa al tipus d’obres, els ajuts a la rehabilitació enguany han subvencionat, en un 55,3% dels casos, obres de reparació de patologies de diversos graus d’intensitat; en un 17,8% dels casos, la instal·lació d’ascensors; en un 20,5% dels casos, grans instal·lacions d’aigua, llum i gas, i en un 6,4% dels casos, obres d’aïllament acústic i millora de l’eficiència energètica dels edificis o dels habitatges.

A més, Adigsa, mitjançant el seu Pla d’obres revisat (PDOR), ha realitzat una inversió en rehabilitació de 29,4 milions d’euros, que ha beneficiat 11.000 habitatges de 43 municipis; i també ha subvencionat la instal·lació d’ascensors en 91 edificis del parc que l’empresa pública gestiona, amb un pressupost de 4,3 milions d’euros, i se n’han beneficiat 1.096 habitatges.


Posar pisos al mercat de lloguer

La tercera convocatòria que publica el DOGC avui és la d’ajuts als propietaris de pisos desocupats, perquè els posin en el mercat de lloguer amb la finalitat d’incrementar el parc de lloguer social. Es tracta d’una subvenció que com a màxim és de 6.000 euros per dur a terme obres de reforma dels habitatges amb la condició que, un cop arreglats, els posin en el mercat de lloguer social. La quantia de la subvenció es fixa segons els imports de les despeses subvencionades.

Els habitatges es posen en lloguer mitjançant tres vies:
· Contractant-los a través de les borses d’habitatge social integrades en la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social, a través de les borses d’habitatge jove convingudes amb la Secretaria de Joventut, a través de la Xarxa d’Habitatges d’Inclusió, o a través d’altres entitats col·laboradores que signin conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge.
· Cedint-los a ADIGSA perquè aquesta els destini a lloguer.
· Cedint-los a les entitats gestores de les borses d’habitatge social integrades en la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social perquè aquestes els destinin a lloguer.

A Catalunya hi ha actualment 54 borses de mediació per al lloguer social i 38 de lloguer jove, repartides per tot el territori.

El termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 30 de maig. La dotació màxima inicial d’aquests ajuts és d’1.500.000 euros, susceptible de ser ampliada. L’any 2007, es van concedir 297 ajuts per un import total d’1,5 milions d’euros.