La Generalitat les acostuma a fer públiques a la primavera i cauen sobre els ajuntaments com una autèntica pluja de milions. Les subvencions de Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (Puosc), que aquest any aporten a Girona 133 milions d'euros d'inversió, podrien gestionar-se millor per part del departament de Governació, el que les atorga, i els ajuntaments, els que les reben. L'advertència arriba via informe de la Sindicatura de Comptes, que reclama més eficiència a les administracions.
El Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (Puosc), finança, cada any, un llistat interminable d'obres, grans i petites, que impulsen els ajuntaments. Qui gestiona el Puosc és el departament de Governació i Administracions Públiques, que per al 2008 ha anunciat a Girona, per exemple, una inversió de 133 milions d'euros, un 33% més que el 2007. Doncs bé, tenint en compte un informe elaborat per la Sindicatura de Comptes el 4 de març passat, algunes de les obres previstes en l'últim Puosc podrien trigar set anys a començar.
Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe 4/2008 de la Sindicatura, que analitza la gestió que han fet del Puosc els quatre consellers de Governació del període 2004-2007: Joan Carretero (ERC), que ho va ser al període 2003-2006; Xavier Vendrell (ERC), que va romandre al càrrec poques setmanes; Xavier Sabaté (PSC), que va ser el titular de Governació de la darrera etapa del Govern de Maragall, i Joan Puigcercós (ERC), que el mes passat va deixar el càrrec, que ara ocupa Jordi Ausàs.
114 milions "penjats" el 2001
Segons el Síndic, els conselleres, pel que fa al Puosc, no han acabat de fer bé la feina i han permès, per exemple, que "malgrat que les obres (incloses en el Puosc) han d'adjudicar-se en el termini d'un any a partir de l'endemà de la publicació en el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya)" encara "hi ha obres pendents d'adjudicar, de subvencions corresponents a l'any 2001". Des del Pla únic d'aquell any, i fins al 2007, hi ha projectes per valor de 114,5 milions d'euros que ni s'han començat a fer, una quantitat que pràcticament equival al pressupost global del Puosc a Girona per al 2008 (133 milions d'euros). D'entrada, la dada ha motivat una primera advertència de la Sindicatura cap al Govern i els ajuntaments: "S'haurien de reduir al màxim totes aquestes demores", exposa l'informe, que xifra el retard mitjà en el període d'execució d'obres en 195 dies. Fet un primer avís previsible, el Síndic fa una estirada d'orelles als ajuntaments: "Caldria una millor planificació per part de l'ens local del període d'execució de les obres objecte de subvenció", diu, per, a continuació, advertir a la Generalitat que convindria que "verifiqués, per mostreig o per qualsevol altre sistema generalment acceptat, l'execució de les obres en què intervé una entitat col·laboradora". És a dir, més control per part del Govern del que s'inverteix bé i del que no.
Hi ha altres errors de gestió remarcables que l'informe de la Sindicatura posa negre sobre blanc: "casos en què no es justifica que es compleixen els requisits per realitzar les obres subvencionades"; d'altres en què "no està clar que alguna d'aquestes obres realment les realitzi el beneficiari de la subvenció"; també ha passat, entre els anys 2004 i 2006, que ajuntaments i Govern han tingut informació diferent sobre subvencions per a una mateixa obra, o que Governació ha concedit subvencions a municipis que no han tramès a la Sindicatura els seus comptes anuals, quan resulta que es tracta d'una condició legal imprescindible que un municipi ha de complir per tenir dret a rebre ajudes del Puosc.
Arbúcies i Sils, mals exemples
La Sindicatura no detalla quina és la llista de projectes pendents, però sí que analitza alguns exemples de mala gestió de les subvencions. Arbúcies i Sils són dos municipis de la província de Girona que són citats com a exemple de males pràctiques administratives. Una obra a Arbúcies englobada en el algun dels Puosc del període 2004-2007 va estar parada 284 dies perquè l'Ajuntament no va notificar quan tocava a Governació que el projecte subvencionat s'havia adjudicat. A Sils es va passar el mateix, tot i que la demora va ser inferior, de 175 dies (veure quadre adjunt).A març del 2008, a Catalunya hi havia 73,6 milions en subvencions del Puosc pendents d'execució. La Sindicatura diu que el Govern fa un "seguiment raonble" del Pla, però adverteix que "la seva eficiència milloraria" si "es tinguessin en compte" les seves recomanacions.
Diari de Girona