dimarts, 8 d’abril del 2008

S'aprova per unanimitat el PUOSC 2008-2012 amb un pressupost de 648 milions d'euros

Governació ha incrementat en 43% de mitjana anual al Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya respecte la convocatòria anterior
La Comissió de Cooperació Local de Catalunya ha aprovat aquest dilluns, per unanimitat, la planificació inicial del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) per un import de 648 milions d'euros, la qual cosa representa un increment mitjà anual del 43% respecte el període anterior.

Entre les principals novetats del PUOSC 2008-2012, que impulsa la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació i Administracions Públiques, cal destacar l’ampliació de 4 a 5 anys de la convocatòria actual, amb l’objectiu que aquesta planificació quinquennal pugui millorar la planificació des nous equips de governs locals, deslligant la presentació de sol·licituds a la celebració de comicis locals.

Segons ha subratllat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, “el PUOSC és un dels instruments més potents i eficaços de suport al món local amb que compta el Govern de la Generalitat de Catalunya”. A més, ha afegit que “el PUOSC beneficia especialment els petits i mitjans municipis, posant els pilars des de la base per un país més cohesionat i on tothom ha de tenir els mateixos serveis i recursos, independentment d’on visqui”.

El PUOSC s’estructura en sis grans àmbits: el Programa General, el Programa Específic de municipis petits, nuclis i àrees residencials de baixa intensitat, el programa de Convenis interadministratius amb les Diputacions, el Programa de Bibliotques i, finalment, de nova creació, el Programa de Telecomunicacions.

Quant al Programa general (PG), les disponibilitats econòmiques s’han distribuït per comarques, proporcionalment a la fórmula de la subvenció mínima garantida establert en el Decret de convocatòria i respectant la prioritat fixada per l’Ajuntament. Aquesta fórmula té en compte diferents indicadors socioeconòmics com ara la població total del municipi, la població dels nuclis, el nombre d’habitatges així com l’extensió municipal. Aquest programa inclou 2.522 actuacions subvencionades amb 359,4 mil·lions d’euros.

Pel que fa al programa específic de dinamització i equilibri territorial (ET) que respon en general a equipaments de caràcter econòmic-social que dinamitzin el territori i incideixin positivament en la implantació o millora de la prestació de serveis públics, s’ha donat prioritat a les actuacions que contribueixin al reequilibri territorial. En total s’ha aprovat la inclusió en aquest programa de 951 actuacions subvencionades amb 119,2 MEUR.

Les actuacions incloses en el programa específic de municipis petits, nuclis i àrees residencials de baixa densitat (MN), responen a actuacions en obres i serveis de competència municipal en nuclis urbans de població reduïda. Amb la finalitat d’afavorir la cooperació econòmica amb aquest sector local, s’ha intentat atendre el màxim nombre de sol·licituds susceptibles d’ésser incloses en aquest programa, resultant ser un total de 1474 actuacions subvencionades amb 72,2 MEUR.

D’altra banda, el PUOSC es finança també, amb les aportacions econòmiques de les diputacions. Aquestes aportacions, d’acord amb el que disposa el Decret 245/2007 de convocatòria s’han instrumentalitzat mitjançant els corresponents convenis amb la Diputació de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

A banda d’aquests tres programes, també s’ha aprovat la planificació inicial dels programes específics d’Infraestructures en Telecomunicacions i de Biblioteques, que presenten i gestionen la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació respectivament, que s’integren en el PUOSC 2008-2012.

El Programa d’Infraestructures en Telecomunicacions (TL) s’ha planificat un total de 31 actuacions subvencionades amb 1,2 M€ . Finalment ell Programa de biblioteques (BL) s’ha planificat un total de 111 actuacions subvencionades amb 40 M€.
Està previst que aquesta planificació inicial del PUOSC 2008-2012 es publiqui aquest dimecres, 9 d’abril, al DOGC, obrint un període d’un mes per que els ens locals puguin presentar al·legacions. La Comissió de Cooperació Local l’aprovarà definitivament el dia 30 de juny.

Comunicat amb taula i gràfic amb dades