dimarts, 29 d’abril del 2008

Salut immobilitza 125 tones d´oli de gira-sol contaminat en una empresa de Sils


La planta de T500 Puratos ha de retirar precipitadament partides de margarina
L'empresa T500 Puratos, ubicada a Sils i que fabrica margarines i greixos destinats a la pastisseria, va haver de retirar precipitadament del mercat algunes partides dels seus productes perquè s'havien fabricat amb una remesa d'oli de gira-sol contaminat amb restes d'olis minerals de caracter tòxic. Tot i que l'empresa va assegurar ahir a la Cadena Ser que, un cop refinats, els olis esdevenien inocus per a la salut, ara estan a l'espera que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició de l'Estat avali la venda d'aquests productes.
L'empresa, situada a la carretera entre Sils i Maçanet, va comprar el passat mes de febrer 125 tones d'oli de gira-sol al seu proveïdor habitual a França. I van ser precisament els proveïdors els qui els van advertir que la partida, que procedia d'Ucraïna, contenia traces d'oli mineral. Fonts de l'empresa van explicar que tan bon punt van saber-ho, el passat 24 d'abril, van identificar els lots contaminats i els productes que havien manufacturat amb aquest oli. Segons van assegurar, en tan sols 24 hores els van retirar del mercat i al mateix temps van notificar els fets al Departament del Salut de la Generalitat.
L'empresa assegura que el volum de productes fabricats amb aquest oli perniciós són una quantitat ínfima comparada amb les 12.000 tones que l'empresa ha distribuït a tot l'Estat espanyol. Alhora, l'empresa creu que l'alerta llançada pel Ministeri de Salut era necessària per tal d'evitar riscos. Aquest cap de setmana, la majoria d'establiments han retirat de la vendra les ampolles d'oli de gira-sol fins a esclarir quines partides d'oli procedien d'Ucraïna, el país que s'ha considerat l'origen de l'oli contaminat. Per part del ministeri, aquesta aparició d'elements perniciosos a l'oli s'ha considerat un acte voluntari i un intent de frau.
L'empresa, que es dedica a produir margarines i greixos destinats a la fabricació de pastisseria, està pendent ara de rebre un comunicat del ministeri que li permeti aixecar el vet sobre aquests productes i vendre'ls amb normalitat, ja que l'empresa assegura que ha fet analitzar tots els lots per part d'un laboratori especialitzat i si bé s'hi han detectat restes d'olis minerals, només es corresponen a la cinquena part del que s'esperava trobar-hi. A més, van garantir que una vegada refinat per produir margarines, els efectes sobre la salut humana són indetectables.
Per la seva banda, el Departament de Salut va explicar que l'empresa està pendent del dictamen de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i van assegurar que, tot i que va ser el cos autonòmic d'agents de Protecció de la Salut els qui van gestionar el cas en primera instància, ara per ara la decisió de permetre vendre els productes o bé fer-los desaparèixer pertany exclusivament a Madrid, tot i que l'empresa està convençuda que els productes es podran tornar a vendre lliurement.
Diari de Girona