Catalunya té més de 15.000 associacions actives, més de 2.500 fundacions i més de 600.000 persones voluntàries
El Departament de Governació i Administracions Públiques ha presentat les principals línies d'actuació del Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat (PNAV), un Pla elaborat per al creixement i l'avenç de l'associacionisme i el voluntariat català els propers quatre anys. El document presentat ha estat el resultat d'un llarg treball en què ha participat el conjunt més representatiu del teixit associatiu i de voluntariat de diferents àmbits, les institucions locals, els sindicats, el sector empresarial, les universitats i els col·legis professionals. Catalunya té més de 15.000 associacions actives (de les més de 40.000 que consten registrades al Departament de Justícia), més de 2.500 fundacions i més de 600.000 persones voluntàries.
Aquestes dades demostren la importància del teixit associatiu, una realitat que a partir d'ara disposa d'una nova eina per dinamitzar, modernitzar i potenciar el sector i assolir més incidència pública i social. El contingut i les línies d'actuació del PNAV es pot expressar en set punts:
-El creixement quantitatiu i qualitatiu del sector, millorant i augmentant la formació, les eines i els ajuts.
-L'impuls de la modernització i innovació, millorant el finançament públic i cercant noves fonts de recursos privats.
-El compromís de transparència i la posada en funcionament de noves estratègies de qualitat.
-El foment del treball en xarxa i la col·laboració entre les entitats i també amb altres organitzacions i tenint en compte tot el territori.
-L'aprofundiment dels mecanismes de participació dins de les entitats per a l'enfortiment de la democràcia interna.
-L'increment de la incidència política de les organitzacions, amb l'objectiu que puguin plantejar i vehicular propostes públiques als problemes socials.
-L'aposta sense complexos per la justícia social i la convivència, amb l'objectiu fixat en la construcció d'una societat més justa i amb equitat.
Web del PNAV