dimecres, 16 d’abril del 2008

Els municipis de Catalunya commemoren el dia del municipi demanant la creació de la llei de Governs Locals

Barcelona, 14 d’abril de 2008. – El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Salvador Esteve, ha manifestat durant la commemoració del dia del municipi que la creació de la llei de Governs Locals que preveu l’Estatut d’Autonomia de Catalunya ha se ser una prioritat per garantir la prestació de serveis públics de qualitat i la suficiència financera del món local.

Segons l’ACM, aquesta llei “ha de reforçar la democràcia de proximitat, garantir una prestació de qualitat dels serveis públics i modernitzar l’administració local posant més èmfasi en l’autonomia local, la suficiència financera, la subsidiarietat, la diferenciació i l’equilibri territorial”.
Aquesta tarda, l l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), juntament amb el departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, han commemorat de manera unitària el Dia del Municipi al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant la seva intervenció, Esteve ha reivindicat la dignificació dels càrrecs electes per combatre la desafecció política: “els nostres alcaldes i regidors disposen d’un catàleg dilatat de deures (fins i tot amb responsabilitats penals), però no de drets. Per exemple, una mare treballadora es pot beneficiar d’un permís de maternitat però, en canvi, una regidora no. Si vol agafar una baixa, ha de cessar del càrrec”. En aquest sentit, el president de l’ACM ha demanat per els alcaldes i regidors unes retribucions econòmiques dignes, el reconeixement de prestacions socials - com la pensió de jubilació i el subsidi d’atur – o el dret a la formació contínua.

De la mateixa manera, l’ACM considera que l’aprovació de la llei de finances locals és imprescindible pel desenvolupament dels ens locals de Catalunya perquè ha d’assegurar la suficiència de recursos i l’autonomia local. D’acord amb això, Esteve ha ofert tot el suport de l’associació al Govern a l’hora de negociar amb Madrid un finançament just per Catalunya.

L’ACM és l’entitat municipalista que té més associats. Actualment, més del 96% dels ajuntaments catalans hi estan adherits.