dijous, 7 de febrer del 2008

El Govern preveu una xarxa de Rodalies des de Girona a Figueres i Maçanet


També s'aprofitaran les vies del TAV per incrementar la velocitat del tren convencional

El Departament de Política ?Territorial i Obres Públiques (PTOP) ha sotmès a informació pública el Pla de Transport de Viatgers 2008-2012, que preveu la creació d'una línia de trens de Rodalies entre Figueres i Riudellots de la Selva, l'aprofitament de les vies del TAV per a millorar la velocitat de trens convencionals i noves freqüències d'autobusos per donar resposta al transport per carretera. Segons va explicar ahir el secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, el Pla permetrà millorar el transport col·lectiu a tot Catalunya, per tal de competir directament amb el transport privat. A les comarques gironines, l'aposta més important és la creació d'un nucli de Rodalies que, aprofitant les vies ja existent, permetrà incrementar notablement el trànsit de trens a Girona i els seus voltants a les hores punta. Concretament, es crearan dues noves línies en paral·lel: per una banda, Figueres-Flaçà-Girona-Riudellots de la Selva, i per l'altra, Flaçà-Girona-Riudellots de la Selva-Maçanet. En hores punta, el tram entre Girona i Riudellots i entre Girona i Figueres comptarà amb quatre expedicions per sentit. A la resta de trams (Riudellots-Maçanet i Flaçà Figueres), la freqüència en aquestes hores punta serà de 2 sortides.
Estructurar la mobilitat
L'objectiu d'aquest nou servei de Rodalies serà estructurar la mobilitat de tota l'àrea situada a l'entorn de Girona aprofitant la infraestructura ferroviària existent, ja que el Govern considera que està infrautilitzada. Però les millores ferroviàries no s'acaben aquí. El PTOP també preveu la creació de nous serveis regionals d'altes prestacions sobre la nova línia d'alta velocitat. D'aquesta manera, es podrà utilitzar la infraestructura de la nova línia del TAV per a connectar els principals nodes del territori amb serveis de tren directe o semidirecte amb una velocitat comercial alta, que arribi fins a 220 quilòmetres per hora, i freqüències de pas d'un servei cada hora com a mínim. D'aquesta manera, la Generalitat preveu la creació de cinc línies de tren d'altes prestacions per enllaçar Figueres, Girona, Barcelona, Vilafranca del Penedès, Tarragona, l'Aldea i Lleida, que fins ara han estat enllaçades a través dels serveis convencionals del trens regionals. Amb l'ús de les vies de l'alta velocitat, el govern català preveu que Girona i Barcelona quedin connectades amb només 35 minuts, davant dels gairebé 80 que es triga actualment. Pel que fa al servei de Rodalies de Barcelona, el PTOP preveu la necessitat de reestructurar-los per a fer-los més eficients. Així doncs, preveu que amb vista al 2012 la línia de la costa (R1) uneixi Sant Vicenç de Calders, el Garraf, Barcelona, el Maresme i Maçanet de la Selva. A més, la línia de l'interior (R2) farà el reoregut entre Sant Vicenç de Calders, Vilafranca, Barcelona, Sant Celoni i Maçanet. Més freqüència d'autobusosLes millores proposades pel Pla també s'han de deixar notar en l'àmbit del transport per ?carretera. Així, la Generalitat preveu potenciar els serveis d'autobús directe als corredors amb més demanda, enllaçant les capitals comarcals i els nuclis de més de 10.000 habitants amb les capitals de demarcació, a una velocitat comercial alta i sense parades intermitges. Per això, a tot Catalunya es crearan 19 noves connexions directes i se'n reforçaran 9 de les que ja existeixen actualment. A les comarques de Girona, les connexions directes que seran de nova creació seran Figueres-Girona i Banyoles-Girona, mentre que també es reforçaran els autobusos directes Olot-Girona i Barcelona-Girona, que ja existeixen. A més, també hi ha previst incrementar els serveis a corredors que tenen menys demanda que els anteriors, per tal d'unir els principals nuclis amb altres poblacions més petites a velocitat semirràpida. A les comarques gironines, concretament, es reforçaran les connexions semidirectes Banyoles-Figueres, Girona-Lloret de Mar, Girona-Santa Coloma de Farners i Girona-Banyoles.
SilsMaçanet-MassanesCaldes de MalavellaRiudellots de la Selva
St.Jordi Desvalls FlaçàFigueres VilamallaFlaçà-Figueres2 expedicions/hora punta Maçanet-Riudellots 2 expedicions/hora puntaRiudellots-Flaça 4 expedicions/hora punta St. Miquel de FluviàCamallera Bordils-JuiàCelràGirona
Fornells de la Selva
Diari de Girona