divendres, 15 de febrer del 2008

La vaga de mestres buida moltes escoles

Els sindicats xifren el seguiment de la vaga a les escoles i instituts en un 80%, mentre que Educació el rebaixa a un 50%

La vaga convocada ahir pels sindicats USTEC-STEs, CCOO, Aspepc-SPS, FETE-UGT i CGT per exigir la retirada del document de bases de la llei d'educació catalana (LEC) va tenir un important seguiment a les escoles públiques, on un 80% dels mestres es van adherir a la protesta, segons els sindicats de mestres. Educació va rebaixar la xifra, encara que la que va donar (50%) demostra igualment un important ressò de la protesta, que en canvi no es va notar tant als instituts públics (70%, segons els sindicats) i encara menys a les escoles privades i concertades, on no es va notar. Els sindicats van afirmar que la protesta havia estat un «èxit» i el conseller d'Educació, Ernest Maragall, va manifestar que «escoltarà el missatge».

Resposta clara i contundent dels mestres. Prop d'un 80% dels mestres –un 50%, segons el departament– es van adherir a l'aturada convocada pels sindicats. La vaga va ser seguida, segons Educació, per la meitat dels 75.501 mestres i professors. Un total de 37.766 van secundar la vaga mentre que 37.735 no ho van fer, segons les dades d'una enquesta que ahir a les vuit del vespre tenia escrutat quasi un 97% dels 2.878 centres. Per serveis territorials, a Barcelona ciutat és on la vaga es va notar menys. Va arribar només a un 41,4%. On es va notar més, en canvi, va ser a les Terres de l'Ebre, amb un 58%. A Lleida va ser d'un 48,1%; a Girona, d'un 50,8%; al Vallès Occidental, d'un 54%; al Baix Llobregat, d'un 54,5%, i a Tarragona, d'un 53,1%. Segons Francesc Colomé, secretari de polítiques educatives d'Educació, el departament ha actuat amb «transparència» perquè les xifres han estat donades pels mateixos centres. Els sindicats, però, van qüestionar les xifres. Segons ells, el departament va incloure els mestres de serveis mínims i els de baixa entre els que no feien vaga.


SOBRETOT A LES ESCOLES


Segons els sindicats, el seguiment de la vaga va ser especialment notori entre les escoles públiques de primària, on un 90% dels docents van afegir-se a la protesta, mentre que a l'educació secundària l'aturada hauria estat secundada per set de cada deu mestres. El Departament d'Educació coincideix a dir que va ser als centres d'infantil i primària on la vaga es va notar més –la situen en un 63%– mentre que als instituts rebaixen la xifra dels sindicats a un 39%. Quant als centres concertats i privats, el seguiment va ser pràcticament nul, però en casos puntuals van afegir-se a les mobilitzacions. També van decidir no anar a treballar ahir personal administratiu dels centres i mestres de llars d'infants. Molts estudiants i pares d'alumnes van donar suport a les reivindicacions no anant a les escoles i, alguns, acudint a les manifestacions de protesta. MÉS VAGUES «Avui ha estat un dia important», va afirmar el representant de la CGT, Emili Cortavitarte. «Ha estat una resposta contundent, massiva i clara», va apuntar Rosa Cañadell, d'USTEC-STEs. En canvi, Colomé va dir: «No ha estat la vaga massiva que ens havien dit els sindicats.» «Els mestres han dit ‘no' a la privatització», va resumir el membre de FETE-UGT, David Medina. A mitja tarda, els cinc sindicats convocants de la vaga van coincidir a destacar l'«èxit» de la convocatòria i van afirmar que ara estan en espera d'una trucada del conseller Maragall en què els digui que retira les bases de la LEC.


«Ara li toca moure fitxa», va dir Xavier Massó (Aspepc-SPS), que hi va afegir que el conseller ha de «vigilar» quin moviment fa «perquè podria ser una jugada perdedora». Si aquesta resposta no es produeix, els sindicats tornaran a convocar una vaga i organitzaran manifestacions que faran extensives, segons va comentar Cañadell, «a tota la ciutadania». Tot i que no van voler posar un termini, Medina (FETE-UGT) va indicar que el temps que esperaran la trucada del departament o d'alguna instància superior del govern «no serà un mes, més aviat una setmana». «El conseller deu estar desbordat i aquest és un tema de govern, un govern que es diu progressista», va dir Cortavitarte (CGT). El sindicat d'estudiants SPEC també va dir que la vaga havia estat un «èxit», mentre que l'AJEC confia que la mobilització farà retirar el document de bases de la LEC.

El Punt