dimecres, 20 de febrer del 2008

La Comissió Europea aprova el PDR (Programa de desenvolupament rural) català per al període 2007-2013

La Generalitat n’esdevé la principal cofinançadora, amb 471,32 milions d’euros, un 39,5 per cent més que en el període anterior

La despesa pública per a la seva execució serà de 1.016 milions d’euros, de la qual el DAR n’assumeix el 46,3 per cent




La Comissió Europea (CE) ha adoptat la Decisió d’aprovació del Programa de Desenvolupamet Rural (PDR) de Catalunya per al període de programació 2007-2013, en data 15 de febrer de 2008. Aquest era el darrer tràmit de la CE, un cop el Comitè de Desenvolupament Rural hi va donar el vistiplau en la darrera sessió de 2007, després que el govern català l’aprovés el passat mes de maig.

La Decisió europea aprova la despesa pública destinada a l’execució del PDR, que serà de 1.016,72 milions d’euros per a la totalitat del període i la contribució màxima del FEADER, que assoleix els 272.593.501 euros. La Comissió ha avaluat el programa sobre la base de la seva coherència amb les directrius estratègiques comunitàries, el pla estratègic estatal, i el Reglament (CE) núm. 1698/2005 que estableix les condicions per a l’elaboració dels programes de desenvolupament rural.

En relació a la dotació pressupostària d’aquest PDR, lleugerament superior a la del període 2000-2006, cal destacar que la Unió Europea (UE) hi aporta 272,59 milions d’euros, un quaranta per cent menys que en el període anterior; el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) 272,81 milions d’euros, el que representa un 32,9 per cent més; i la Generalitat 471,32 milions d’euros, un 39,5 per cent més, essent la principal cofinançadora del programa amb un 46,3 per cent davant del 26,8 per cent tant de la UE com del MAPA.

El programa comprèn el període que comprès entre l’1 de gener de 2007 i el 31 de desembre de 2013, i inclou, entre d’altres, una descripció dels eixos i mesures proposades per a l’execució del programa i un pla global de finançament on s’indica el total de la contribució del FEADER prevista per a cada any, per a la totalitat del període, i el total de la contribució comunitària prevista per a cada eix, així com l’import en concepte d’assistència tècnica.

Catalunya, que ha estat una de les primeres comunitats autònomes de l’Estat en el procés d’adopció final del programa, compta doncs amb un instrument de programació amb una dotació pressupostària important que permetrà desenvolupar la política comunitària de desenvolupament rural adaptada a les necessitats del món rural català i assentar així les bases per al futur de les nostres explotacions agràries i forestals i de les indústries agroalimentàries.






* Així, cal especificar que l’eix 1 correspon a augment de la competitivitat del sector agrícola i forestal; el 2 a la millora del medi ambient i de l’entorn rural; el 3 a qualitat de vida a les zones rurals i diversificació de l’economia rural ; i el 4 a l’aplicació de l’enfocament Leader.