dilluns, 18 de febrer del 2008

Més de 40.000 persones viuen en urbanitzacions a les comarques gironines

Suposen ja al voltant del 6 per cent dels habitants de la demarcació3 La més poblada ésEmpuriabrava, que ja supera les 6.700 persones3 La tendència dels últims anys és a l'alça

La xifra de persones que viuen en urbanitzaciones a les comarques gironines segueix creixent i, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), durant l'any 2007 van ser 40.432 les persones empadronades en urbanitzacions, és a dir, 5.000 més que l'any anterior. Així doncs, el nombre de veïns que opta per residir durant tot l'any fora dels principals nuclis de població segueix una tendència a l'alça i ja se situa al voltant del 6% del total de residents a la província.

Hi ha moltes classes diferents d'urbanitzacions, però pràcticament totes tenen una cosa en comú: a l'estiu, la seva població estacional es multiplica i a vegades arriba a ser el doble o el triple de la població hivernal. Si s'observen les dades de tot l'any, però, la urbanització més poblada de la demarcació és Empuriabrava (Castelló d'Empúries, Alt Empordà) que, amb 6.710 veïns, 40 anys d'història i els seus particulars canals, s'ha convertit en un dels principals centres turístics de la Costa Brava i és més gran que el nucli original.

Altres municipis, en canvi, es caracteritzen per comptar amb un gran nombre d'urbanitzacions disperses, com per exemple Begur, Santa Cristina d'Aro i Calonge, al Baix Empordà, o Maçanet de la Selva. S'ha de tenir en compte que, moltes vegades, la majoria de cases que hi ha a les urbanitzacions són segones residències, però cada cop hi ha més gent que opta per quedar-s'hi tot l'any, probablement en busca de la tranquil·litat i el comfort que representen les cases respecte a molts pisos. Així, algunes de les urbanitzacions que han experimentat els principals creixements de població són Lloret Blau (que ha passat de 380 a 445 residents), Vallcanera Parc, a Sils, que ha crescut de 796 a 937) o Can Bells, a Vilobí d'Onyar, que ha passat de 92 a 257 inscrits al llarg dels últims mesos.

Cal destacar que, malgrat que les principals urbanitzacions es troben a la costa, les situades en zones de muntanya també guanyen població.
És el cas, per exemple, Font Rubí, a Camprodon (Ripollès), ha passat de 66 a 77 inscrits al llarg d'aquest any.A l'extrem contrari, entre les urbanitzacions que han perdut població respecte del 2006 es troba Maçanet Residencial Park, que ha passat de 1.558 veïns a només 1.085, Papalus (Lloret de Mar), que ha descendit de 19 a 16 i la Costa d'en Gallina, al mateix municipi, que ha disminuït de 98 a 96. Com es pot comprovar, el descensos de població són, en general, molt més discrets que els augments, de manera que la tendència continua essent clarament a l'alça.

Sense empadronats

Finalment, hi ha urbanitzacions on l'INE no hi té registrat cap empadronament. És el cas, entre altres, d'Els Vilars (Calonge), Mas Patxot (Santa Cristina d'Aro) o Can Fornaca, a Riudarenes. D'altra banda, més enllà de les urbanitzacions, hi ha milers de persones que opten per residir en disseminats dels municipis gironins, és a dir, cases escampades pel territori que no corresponen a cap nucli de població en concret. Pràcticament tots els pobles i ciutats gironins compten amb disseminats, essent un cas extrem la població de Sant Ferriol, a la Garrotxa, que està composta per tot de disseminats i el petit nucli del Torn.

Diari de Girona