dijous, 28 de febrer del 2008

Suport al cinema català


Es reforma les línies de suport per impulsar les produccions en versió original catalana, entre d'altres objectius

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) han presentat la nova política de suport al cinema català. Els objectius d'aquesta nova política són consolidar una indústria cinematogràfica potent amb capacitat de liderar des de Catalunya projectes ambiciosos, mantenir la tradició d'alt valor cultural de la cinematografia catalana i impulsar les produccions en versió original catalana.

Actuacions destacades:

-Línies d'ajut a la producció: es basarà en criteris culturals, lingüístics i de terrritorialitat. Les subvencions poden arribar fins als 200.000 euros per producció. Per calcular els ajuts que corresponen a cada producció s'estableix un sistema de punts que valoraran, entre d'altres aspectes, que la versió original sigui catalana, així com el director, els actors o l'equip tècnic.

-Suport a l'explotació i la difusió: Els criteris que s'aplicaran són industrials, comercials i de suport a la difusió. Els ajuts poden arribar també fins als 200.000 euros, en funció de conceptes com ara la recaptació en sales d'exhibició a Catalunya o la difusió a festivals internacionals.

-Fons per a mèrits artístics i culturals: Aquest fons està adreçat a llargmetratges que tinguin una voluntat innovadora o que contribueixin a la diversitat del llenguatge audiovisual, així com el suport a obres de nous realitzadors. Està destinada a uns 5 o 6 projectes anuals amb dificultats per obtenir finançament. Els projectes rebran 200.000 euros si és una versió original catalana, 100.000 si està rodat en altres llengües i 90.000, si és un documental.

-Acord estratègic amb Televisió de Catalunya: Segons aquest acord es crea un fons per a projectes en versió original catalana amb alta capacitat de difusió i exhibició. Aquest ajut estarà dotat amb 4 milions d'euros, que aportaran a parts iguals l'ICIC i TVC. Amb aquest fons es finançaran quatre projectes amb una aportació màxima d'un milió d'euros per projecte. Aquesta col·laboració entre l'ICIC i TVC inclou també un fons per al desenvolupament de guions, dotats amb 400.000 euros per un màxim de 10 projectes, i un fons per al desenvolupament de projectes d'animació per a la televisió, dotat amb 3 milions d'euros, aportats a parts iguals per l'ICIC i TVC. D'altra banda, l'ICIC mantindrà les subvencions per a TV movies i documentals televisius.

La reforma de suport al cinema català ha estat dialogada amb les tres associacions de productors audiovisuals de Catalunya que agrupen gairebé el 100% de les productores de cinema catalanes.