divendres, 21 de març del 2008

El nou gasoducte de Martorell a Figueres passarà per 19 municipis


La construcció està pressupostada en més de 38 milions d'euros


El tram gironí del nou gasoducte entre Martorell i Figueres, que permetrà solucionar els problemes de subministrament d'aquest recurs que té la demarcació, passarà per 19 municipis de la demarcació i costarà 38 milions d'euros. Així es recull al projecte constructiu que l'empresa Enagas, que s'encarregarà de construir-lo, ha fet arribar al Ministeri d'Indústria, i que ara s'ha tret a exposició pública. La intenció és que aquest gasoducte estigui llest l'any vinent i serveixi de porta d'entrada per a la interconnexió del gas amb l'Estat francès.


El nou gasoducte enllaçarà les comarques gironines amb la xarxa de transport espanyola, i l'Estat ressalta que permetrà garantir la qualitat del subministrament d'aquest recurs. De fet, el secretari d'estat d'Energia, Ignasi Nieto, ja va indicar en una visita a Girona que actualment la demarcació disposa d'una infraestructura de canalització "molt dèbil".


Segons va ressaltar Nieto, un dels exemples d'aquesta situació es troba amb la ciutat de Figueres. El secretari d'Estat va indicar que la ciutat encara no està connectada i depèn d'una planta satèl·lit. La voluntat de l'Estat és solucionar aquesta problemàtica amb el nou gasoducte, el projecte del qual s'ha adjudicat a l'empresa Enagas. Es preveu que la infraestructura sigui una realitat l'any vinent.


Precisament, l'Estat ha tret ja a exposició pública el projecte que li ha fet arribar Enagas. El document concreta quin serà el traçat del gasoducte, que s'estendrà al llarg de 79,6 quilòmetres de les comarques gironines i té un pressupost de construcció de 38,092 milions.


El nou gasoducte vindrà del que actualment uneix les ciutats de Barcelona, Bilbao i València. A les comarques gironines, el ramal comença al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu (Selva), des d'on la canalització arriba procedent de Castellví de Rosanes (Baix Llobregat). Després, el gasoducte entra al terme d'Hostalric seguint la traça en paral·lel del riu Tordera i s'endinsa al de Fogars de la Selva, on creua el riu. A partir d'aquí, i fins arribar a Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà), el gasoducte passa per quinze termes municipals. A la Selva, la traça passa per Maçanet de la Selva, Sils, Caldes de Malavella, Vilobí d'Onyar i Riudellots de la Selva; al Gironès, per Aiguaviva, Vilablareix, Bescanó, Salt i Sant Gregori; al Pla de l'Estany, discorre per Palol de Revardit, Cornellà del Terri i Vilademuls; i, finalment, a l'Alt Empordà, passa per Pontós i Borrassà fins a arribar a Avinyonet de Puigventós.


A més de connectar les comarques gironines amb la xarxa de distribució estatal, el nou gasoducte també suposarà el primer pas per a un altre projecte: la interconnexió amb França. Aquesta, segons les previsions de l'Estat, es preveu portar a terme en un horitzó de cinc anys, i tenir-la enllestida el 2013.


Pregunta al Parlament


Precisament, l'anunci d'informació pública del nou gasoducte coincideix amb una pregunta parlamentària feta per l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU). L'alcalde ha demanat que el Govern es posicioni al voltant d'aquesta nova infraestructura i que concreti la seva previsió "respecte a les diferents alternatives de la nova interconnexió".A més, Vila també demana que es concreti si la infraestructura requerirà algun tipus d'estació de compressió; i, si és així, on cal ubicar-la en el traçat del gasoducte.


Diari de Girona