dimecres, 26 de març del 2008

S'aprova el Projecte de llei de fosses per promoure la senyalització i dignificació de les fosses de la Guerra Civil i el franquisme


El Govern de la Generalitat ha aprovat el Projecte de llei sobre la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, que promourà la dignificació i la senyalització de les fosses comunes per evitar que caiguin en l'oblit.
El projecte preveu que les exhumacions només es puguin realitzar a petició dels familiars dels desapareguts o d'entitats sense finalitat de lucre dedicades a la recerca o la recuperació de la memòria històrica. Es calcula que hi ha més de 170 fosses a Catalunya, la majoria de soldats anònims.
Una comissió assessora formada per experts i la Direcció General de Memòria Democràtica estudiaran les peticions d'obertura i, en cas d'aprovació, el Govern assumirà el cost de les exhumacions.
La futura llei és pionera a l'Estat i emana de l'article 54 de l'Estatut i de la moció del Parlament aprovada per unanimitat el 2003, en què s'instava el Govern a "dignificar les fosses comunes".