divendres, 28 de març del 2008

Estat de la sequera


La contenció de la demanda i les precipitacions retarden 15 dies la situació d'emergència

Les mesures de contenció de la demanda i, en menor mesura, les pluges i nevades de les darreres setmanes han permès allargar les reserves disponibles i retardar l'entrada en situació d'emergència, com a mínim, dues setmanes més. Actualment, tant les conques de Muga com les de Ter-Llobregat es troben en l'escenari d'excepcionalitat 2 i les reserves d'aquest darrer sistema es situen al 20,69% de la seva capacitat.
L'entrada en situació d'emergència es produeix quan les reserves d'un sistema baixen per sota del 20% i implica, en la seva primera fase, una reducció progressiva de les dotacions en alta, actualment en 250 litres per persona i dia. Aquesta reducció provoca més restriccions en els usos de les xarxes d'abastament municipal d'acord amb els plans de contingència de cada municipi. De totes maneres, es manté la previsió que no hi hagi talls d'aigua domiciliari fins passat l'estiu.
D'altra banda, es preveu que les actuacions i obres d'emergència de caràcter pal·liatiu que s'estan executant (reaprofitament de pous, etc) entrin en servei entre maig i juliol, tret dels pous de Gavà que ja estan en servei.

Aportació del Segre

Amb l'objectiu de mantenir les reserves al voltant del 15% i no posar en crisi l'abastament a la població, el Govern s'ha plantejat la possibilitat de realitzar una aportació temporal d'aigua des del riu Segre al riu Llobregat per la galeria de servei del Túnel del Cadí. Aquesta actuació es faria a partir de la tardor i només en cas de que no plogui gens, com a mesura d'auxili mentre no es recuperin els embassaments. La transferència de cabal màxima seria d'1,5 m3 per segon, sempre que al punt de captació, a Isòvol, hi hagués un cabal circulant de 3m3 per segon com a mínim. Aquesta actuació es produiria a la tardor, un cop finalitzada la campanya de reg del Canal Urgell.