Els tres municipis van sol·licitar-ho argumentant la manca de Mossos a la comarca
La Comissió de Policia de Catalunya, l'òrgan col·legiat consultiu superior en matèria de coordinació entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals, va donar ahir llum verda a la creació de cossos de policia local a Caldes de Malavella, Arbúcies i Sils. Els tres municipis ho havien sol·licitat argumentant el creixement de població que s'ha esdevingut en els darrers anys i les mancances en el desplegament dels efectius dels Mossos d'Esquadra. La comissió, presidida pel conseller d'Interior Joan Saura, va aprovar ahir convertir els cossos de vigilants municipals que ara tenen aquests municipis en cossos policials; que tindran més àmplies atribucions -els vigilants no porten armes ni tenen competències per multar ni tramitar denúncies, ni per fer controls vials als carrers del municipi.
Davant aquestes peticions, el Departament d'Interior va elaborar informes de viabilitat i ha conclòs que els municipis compleixen els requisits mínims necessaris per crear un cos de policia local. Cadascun tindrà un mínim de sis agents i un cap, unes dependències amb entrada independent a l'Ajuntament, un servei d'atenció de 24 hores durant els 365 dies de l'any, vehicles equipats convenientment, i al Generalitat es compromet a enviar els agents que seleccioni a fer el curs de formació bàsica de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
Les reivindicacions dels municipis de la Selva interior per tenir policies locals, però, no acaben aquí. Sant Hilari Sacalm ha estat el darrer en apuntar-se a la iniciativa, però la seva petició, que tot just ha estat ratificada per ple fa escassos mesos, no ha entrat encara a aquesta convocatòria de la Comissió de Policia de Catalunya. La Selva interior considera, en general, que els Mossos que presten servei a Santa Coloma de Farners són massa pocs per poder garantir un servei de seguretat òptim. Els costos de muntar un cos de policia local, tot i que elevats, no han fet enrere els municipis.
Picabaralles i consens
Tot i que en general la necessitat d'un cos de policia local és una postura compartida per governs i oposicions, en alguns casos el joc polític ha portat alguns municipis a situacions rocambolesques a l'hora de decidir si la petició es tirava endavant o no. A Caldes, en un primer moment l'oposició, majoritària al ple, va tombar la proposta del govern d'ERC en considerar que l'assumpte no s'havia consensuat. Finalment, l'acord es va prendre per majoria, però va ser la oposició qui va proposar l'acord al ple.
En el cas d'Arbúcies, el fet de ser un dels termes municipals més grans i dispersos de la Selva va provocar que fos la pressió veïnal la que portés l'Ajuntament a abordar l'assumpte de la seguretat. Van ser els ciutadans, segons el govern del passat mandat, qui demanava més seguretat i prestacions ja que per posar una denúncia s'ha de recórrer 28 quilòmetres fins a la comissaria dels Mossos a Santa Coloma. A Sils, el procés ha estat consensuat. A Sant Hilari, l'oposició de CiU es va mostrar contrària perquè va considerar que el procés serà llarg i car i que cal apostar pel desplegament dels Mossos d'Esquadra.
Diari de Girona