diumenge, 9 de març del 2008

Les comarques gironines tindran 2.400 aparells de teleassistència el 2008


La Diputació de Girona, IMSERSO-FEMP i els Consells Comarcals de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Cerdanya, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany i Selva han presentat avui la mplementació del servei local de Teleassistència a les comarques gironines.
La teleassistència és una eina per tal d'afavorir l'autonomia de les persones grans, especialment aquelles que viuen soles o allunyades de nuclis urbans i forma part de les estratègies activades per tal de desenvolupar la nova Llei de la Dependència i la Llei de Serveis Socials de Catalunya.
En el decurs de l'acte de presentació del servei, el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha explicat que s'està treballant en el nou Pla d'Acció Social de les Comarques Gironines i que un dels seus principals eixos de vertebració "és precisament la cooperació amb els municipis, perquè es desenvolupin amb la màxima amplitud de territori tots els beneficis de la Llei de Dependència. L'objectiu de la Corporació, així com de la resta d'administracions participants en el procés, és la dignificació i el benestar de les persones amb dependència i de tots els seus familiars que els acompanyen".
El diputat d'Acció Social, Pere Trias, ha destacat que amb aquest pla "es podrà universalitzar la teleassistència a les comarques gironines, que actualment pot resultar molt costosa, de manera que pugui arribar a tothom qui ho necessiti".
Segons Pere Trias, la col·laboració entre les institucions "és indispensable per aconseguir atendre les noves demandes socials que es generen en la societat".
Unitats en servei:El conveni entre la Diputació, IMSERSO i els Consells comarcals preveu que l'any 2008 s'instal·lin a les comarques de Girona 2.400 aparells, fent-se de forma progressiva i gradual en dues fases. La primera, que s'iniciarà el proper 1 d'abril, servirà per implantar el servei en el municipis de menys de 20.000 habitants. La segona començaria el mes de juny amb la implantació del servei en els municipis de més de 20.000 habitants. que creguin convenient adherir-se al conveni marc.
La previsió per els propers anys és adequar el servei a les necessitats reals del territori amb l'objectiu de que el 2011 hi hagués instal·lats un total de 4.000 aparells. El cost del programa per unitat i mes durant l'any 2008 és de 20,87 euros i el pressupost global, en funció amb el seu desenvolupament progressiu i gradual, puja a 348.529,00 euros.
IMSERSO-FEMP aportarà 13,57 euros (65 %) per aparell i mes, és a dir 226.543,00 euros; la Diputació de Girona 3,13 euros (15 %), és a dir 52.279,35 euros i la quantitat restant, 4,17 euros (20 %) anirà a càrrec dels Consells Comarcals, que traslladaran aquest cost a l'usuari final del Server en funció de l'informe d'avaluació tècnica - econòmica. L'empresa prestadora del servei de teleassistència, per adjudicació d' IMSERSO-FEMP, a les comarques de Girona és SERGESA TELEVIDA, S.L.
La prestació del servei comença quan els serveis socials d'atenció primària dels Consells Comarcals, que tenen delegades aquestes competències per part dels Ajuntaments dels municipis de menys de 20.000 habitants, detecten els casos i mitjançant la persona responsable del programa a la comarca comuniquen les necessitats d'alta a SERGESA TELEVIDA S.L. i a la Diputació de Girona. A partir d'aquest moment, SERGESA TELEVIDA, S.L. formalitzarà l'inici del procés d'alta tècnica perquè es pugui posar en marxa el programa de teleassistència.Per conèixer i avaluar tots els casos, es crearà una comissió tècnica que es reunirà trimestralment, amb membres dels Consells Comarcals, la Diputació de Girona i SERGESA.