dimecres, 15 de juny del 2011

ADÉU A DOS AMICS I COL·LABORADORS:

El passat dia 13 de juny ens van deixar dos amics i col·laboradors de les activitats cíviques i culturals del nostre poble. D’una banda, a la matinada i després d’una llarga malaltia, moria Joan Torramilans Tarrés (Sils, 1943), de can Puig, persona ben coneguda entre els silencs de sempre, amable i calmós, interessat per les coses del poble. Pintor afeccionat, en Joan havia proporcionat dibuixos i pintures per a moltes portades de programes festius (l’Aplec, les Ofrenes...) i sempre estava disposat a col·laborar. Era casat amb Mercè Recasens i tenen una filla, Glòria Torramilans, professora de secundària, que ha treballat a l’Arxiu Municipal a les ordres de Lluís Costa i és autora dels textos d’alguna de les publicacions que sol aparèixer coincidint amb exposicions de la Festa Major. També viu encara la seva mare, centenària, Carme Tarrés. En Joan finalment no va poder superar la greu afecció que se li havia declarat fa un temps i que darrerament l’havia obligat a ingressar en un centre hospitalari.

D’altra banda, el mateix dia al vespre i d’una forma ben diferent, sobtada i inesperada per a tots, en retornar d’un viatge amb la família, va morir Joan Viñolas Esteve (Sils, 1952). En Joan era electricista de professió però s’havia interessat des de jove per aspectes culturals, històrics i patrimonials del municipi. Va ser membre de diverses entitats i va regentar una llibreria els anys 70-80. Persona discreta i gens sorollosa però compromesa i activa socialment, era un col·leccionista empedreït de material relacionat amb Sils, de tots els temps i tots els temes. Era casat amb Dolors Martínez i tenen dos fills, Daniel i Joan. Fou regidor de cultura del primer ajuntament democràtic i durant dues legislatures (1979-1987). Durant el seu mandat es posà en marxa l’Arxiu Municipal. Amb Lluís Costa estudiaren l’electrificació a Sils en un article de 1984 i també va escriure altres textos en publicacions locals, alhora que va mantenir contacte i col·laboració amb estudiosos de fora de Sils, com ara el canonge gironí Jaume Marquès (que investigà sobre l’Estany, entre altres temes) o el filòleg barceloní Enric Moreu-Rey (a qui proporcionà els noms dels masos de Sils per als seus reculls onomàstics). Actualment presidia l’Associació Cultural La Laguna.
Tots dos, companys i amics, col·laboradors i implicats en la vida del poble, ens han deixat massa aviat i els trobarem molt a faltar. A les seves famílies enviem des d’aquí la nostra solidaritat i el nostre ànim. Reposin en pau.