dimecres, 25 de febrer del 2009

L´acord de l´Estatut aporta 800 milions d´euros més per a infraestructures


L'Estat i la Generalitat van acordar ahir destinar 800,13 milions més en infraestructures per a Catalunya el 2009, que sumats als 4.006 milions ja previstos en els Pressupostos Generals, eleva la xifra a 4.806 milions, fet que inclou compensar parcialment el dèficit registrat el 2007. Així ho van anunciar la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, i el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, després de la sisena reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.
Tots dos van coincidir que amb aquest acord es compleix de sobres la disposició addicional tercera de l'Estatut català sobre el percentatge d'inversions que l'Estat ha de destinar a Catalunya. Segons Salgado, la xifra total "supera" allò previst en l'Estatut entre altres qüestions perquè incorpora 140 milions d'euros per compensar parcialment els 500 milions de dèficit registrat en el 2007, el primer any d'aplicació del nou Estatut, una qüestió que s'acabarà de solucionar més endavant, quan es tingui també la liquidació del 2008.
Dels 800 milions, més de la meitat (453) es destinaran aquest any a inversions del Ministeri de Foment en la millora de la xarxa ferroviària i de carreteres de Catalunya. Uns 230 milions d'euros es destinaran a actuacions a la xarxa ferroviària; en concret, 170 milions els destinarà Adif a continuar la concessió Figueres-Perpinyà fins a Barcelona i a finançar diferents actuacions de seguretat, instal·lacions logístiques, millora de les actuacions i accessibilitat.
Les altres actuacions a la demarcació de Girona que finançaran aquest any amb els diners d'aquest acord són la carretera de Sils a Caldes de Malavella -5.000.000 d'euros-, ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera -31.450.000 d'euros- i 5,5 milions per a un centre d'investigació de la Universitat de Girona.
En altres inversions, es destinaran 60 milions a millorar infraestructures, vies i instal·lacions de les línies convencionals i 63 milions més a actuacions en carreteres, entre les quals, la que uneix Roselló i Almenar (15 milions), a l'enllaç del Baix Llobregat amb l'AP-7 (8 milions) o a la variant Valls-Montblanc (5 milions).
Els 158 milions restants -que corresponen a la Societat Estatal d'Inversions en Transport Terrestre- es remetran a la Subcomissió d'Infraestructures, on Generalitat i Estat hauran de pactar el seu destí.
D'altra banda, el Ministeri de Medi Ambient invertirà a Catalunya 224,5 milions més dels previstos en els pressupostos, dels quals 199 milions es destinaran a programes de sanejament i qualitat de les aigües urbanes i a ampliar les depuradores d'aigües residuals de Gavà-Viladecans i Sant Feliu de Llobregat. Quant al Ministeri de Ciència i Innovació, aportarà 83,1 milions d'euros extra, dels quals vint milions es destinaran a projectes d'R+D+I i per realitzar obres.
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009022500_6_316512__Catalunya-Lacord-lEstatut-aporta-milions-deuros-infraestructures