divendres, 14 d’agost del 2009

Assequen l´Estany de Sils per treure´n les carpes i millorar l´estat de l´aigua


Aquesta setmana han començat els treballs per assecar l'Estany de Sils i a partir de dilluns es començaran a capturar les carpes que hi habiten, en considerar-se que són uns peixos depredadors que no deixen viure més organismes a les aigües. Aquests treballs compartits entre l'Ajuntament i la Fundació Acciónatura tenen com a principal objectiu millorar la qualitat de l'aigua i per aquest motiu s'ha buidat l'estany artificialment, una actuació pionera a Catalunya i que s'ha fet mitjançant l'ús de motobombes.
Ahir els treballs de buidatge gairebé estaven i com explicava Laia d'Armengol , tècnica del consistori encarregada de l'Estany, "l'aigua amb la presència de les carpes queda més tèrbola" i un cop ben buit es trauran així els exemplars d'espècies invasores com són el cranc americà i la tortuga de Florida. La carpa és un peix que remou el fons de l'estany i, per tant, aquells microorganismes que necessiten la llum per viure no poden perquè, aquesta en remoure-la produeix molta terbolesa.

Recuperació natural
Un cop finalitzat el procés d'inundació natural que regeix aquesta zona humida serà l'encarregat, "com sempre ha ocorregut", remarca d'Armengol, de recuperar l'Estany de Sils. Aquesta actuació d'assecació de la llacuna també estava prevista per a l'any passat, recorda la tècnica, "però la forta pluja va impedir-ho". A més d'aquesta actuació, al mateix estany s'ha col·locat una comporta basculant que impedeix que l'aigua de la séquia entri i, per tant, que altres carpes s'hi puguin introduir. L'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS), afirma que "finalment l'aigua tornarà a estar ben neta".