dijous, 26 de novembre del 2009

No als maltractaments



La classe política i la societat civil va commemorar ahir el Dia Contra la Violència Masclista amb actes a diferents municipis gironins

Institucions, sindicats i entitats de les comarques gironines van fer ahir, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, un crit unànime en contra de la violència masclista. A la ciutat de Girona, CCOO va fer un acte d'homenatge a les 49 dones de l'Estat que han mort a mans de les seves parelles o exparelles posant, davant dels jutjats, unes làpides simbòliques amb les inicials de cadascuna de les víctimes. La secretària de la dona de CCOO a les comarques gironines, Carme Bosch, va explicar que darrerament el sindicat ha detectat casos de violència masclista envers dones grans. «Són dones que fa anys que suporten maltractaments de tipus psicològic o econòmic per part de les parelles, però que no ho denuncien perquè es quedarien sense mitjans de subsistència». Al migdia, representants de diverses institucions gironines –Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Generalitat i Subdelegació– van assistir a la lectura del manifest de rebuig a la violència masclista, que va anar a càrrec de la professora de la UdG Cristina Sánchez-Miret i que va tenir lloc a la plaça del Vi. La sociòloga va dir, un per un, el noms de les deu dones que han mort aquest any a Catalunya a causa dels maltractaments i va reiterar que les institucions catalanes es comprometen a continuar treballant perquè l'eradicació de la violència masclista sigui algun dia una fita acomplida. Després de llegir el manifest i de fer un minut de silenci, Sánchez-Miret va expressar la seva preocupació per la presència de gent jove entre les dones que denuncien maltractaments, «perquè això vol dir que els patrons culturals es repeteixen». A Girona la jornada va acabar amb una concentració al vespre davant de l'ajuntament, convocada pels Grups de Dones de Girona i a la qual van assistir una vuitantena de persones. Els actors Sílvia Escuder i Martí Peraferrer van llegir uns poemes i seguidament es va passar a la lectura d'un manifest elaborat per les convocants, en què es reivindicaven les relacions de parella pacífiques i igualitàries.

Altres poblacions gironines, com ara Palamós, Sils, Lloret, Breda i la Bisbal, també van commemorar la jornada. A Sils, els grups municipals a l'oposició han demanat que el ple de l'Ajuntament acordi adherir-se al pla per a l'abordatge integral de la violència masclista del Consell Comarcal de la Selva. Des que es va posar en marxa aquest pla, el 2004, s'han atès 414 dones.