dilluns, 22 de març del 2010

Vallcanera recupera l'antiga escola com a centre cívic


Aquest veïnat de Sils inaugura el centre
Desenes de veïns van assistir ahir en la inauguració del centre cívic de Vallcanera, l'edifici de l'antiga escola que s'ha reconvertit en un espai per al poble, després d'anys de degradació. L'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS-PM), regidors de l'equip de govern, i la consellera de Salut, Marina Geli, van participar en l'acte d'inauguració.

Tot Vallcanera es va bolcar en un esdeveniment tan important com emotiu per al poble ja que, amb la inauguració d'ahir, es va fer realitat una de les reivindicacions més importants dels darrers anys dels veïns de la localitat. L'edifici de l'antiga escola s'ha reconvertit en un centre cívic, amb una inversió d'uns 350.000 euros, complementada per una rehabilitació de l'entorn en què també s'ha destinat una bona quantitat de diners.

La consellera de Salut, Marina Geli, va assistir a aquesta inauguració i va destacar que «l'equipament torna a ser del poble». Geli va fer un joc de paraules i va remarcar que l'època de les escoles continua commovent molts ciutadans de Vallcanera i, a més, va donar la idea d'anomenar l'equipament nou escola cívica.

El moment commovedor

Sens dubte, però, la intervenció que va commoure més i que va provocar els aplaudiments finals de tots els assistents va ser la de la senyoreta Caterina Alsina, que va estar a l'escola durant la dècada dels anys seixanta. Alsina va repassar la seva estada a l'escola, a davant de molts dels qui van ser alumnes seus que se la van escoltar amb atenció i plens d'emoció.

Trenta mil pessetes
Les Escoles de Vallcanera es van construir l'any 1928, van costar 30.200,5 pessetes i es van inaugurar l'any següent, en un acte molt lluït i ple a vessar d'autoritats importants de l'època. L'escola va funcionar fins a la dècada dels anys setanta i, com que coincidia amb la introducció del transport escolar al poble, el col·legi es va tancar, i l'ensenyament es va centralitzar a Sils. A partir d'aquell moment, l'edifici va entrar en una fase de degradació progressiva, fins a la rehabilitació actual.

http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/150106.html