dimecres, 7 d’abril del 2010

PRESSUPOST APROVAT PER CONSENS, ARA EL POUM


L’aprovació del pressupost municipal per consens de tots els grups polítics de l’Ajuntament significa un punt i part en la vida municipal de Sils, d’ara i de sempre. Per primer cop ens hem assegut i hem arribat a l’acord de votar per unanimitat el pressupost. És un fet històric.
Certament, el “govern a l’ombra”, l’oposició, ha abandonat algunes pretensions. Mai no s’aconsegueix el 100%. El govern, que treballa “a la llum del dia”, també ha fet renúncies en bé de l’acord. Hem acceptat no incloure les inversions per a la portada d’aigües des de la planta dessaladora de Blanes (que afecta Vidreres, Riudarenes i Sta. Coloma). Els altres grups no ho trobaven prioritari i hem acordat parlar-ne més endavant. No pot ser gaire enllà, ja que a Vallcanera altres anys s’han produït episodis de manca de qualitat de l’aigua i, a la llarga, podem trobar-nos altre cop amb això i amb escassetat de cabal, i cal tenir alternatives preparades. Cal abordar-ho amb temps, per no haver-ho de lamentar després.
Esperem de la responsabilitat de tots que es vulgui encarar el més aviatpossible, sense alarmisme, amb seny. La mateixa responsabilitat esperem trobar per fer un debat serè i assolir un consens o acord majoritari (si no pot ser unànime) sobre el més important que tenim pendent: l’aprovació del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), ja elaborat, que substituirà les Normes subsidiàries dels anys 80. El pas donat amb l’aprovació del pressupost hauria de facilitar una negociació per desencallar el POUM.
Darrerament, però, l’oposició ha emès un senyal contrari al consens que necessita el nostre futur urbanístic. Han presentat una moció per a una modificació de les Normes vigents a fi de canviar l’ús d’un sector del casc urbà (per permetre l’ús educatiu) amb la idea de resoldre una problemàtica
particular. La resta de sectors del municipi i la decisió sobre els usos del sòl de tot el terme quedarien pendents i no s’abordarien.
Una modificació més? Potser volen continuar fent “urbanisme a la carta” en comptes d’ordenar definitivament el poble? Això a Sils ja ho hem viscut: requalificació de zona industrial al Massabè a instàncies d’un particular, admissió d’una quarta planta als blocs del Passeig... Hi ha interessos que un
particular pot sol·licitar legítimament però que és més dubtós que ho faci un grup polític i, en tot cas, no tenen perquè coincidir amb l’interés general.
El POUM resol tots aquests i altres aspectes de detall. Aprovar-lo voldrà dir, amés, disposar de terreny públic de cessió obligatòria amb temps suficient –els processos administratius són llargs– per ubicar-hi, per exemple, l’institut de secundària. I tenir normes clares i actualitzades per molts anys. El municipi,l’entorn urbà i natural, els particulars i les empreses ho necessitem.
Estem oberts al diàleg i l’oferim sincerament. Els altres grups han de dir què volen fer.