diumenge, 3 de novembre del 2013

FINALITZACIÓ DE LA VIA VERDA, 3r TRAM: VALLCANERA

Seguint el programa electoral, s’apostava per la creació d’itineraris per a vianants i bicicletes que connectessin els diversos nuclis del municipi; essent la nostra proposta unir els nuclis de Vallcanera i Sils seguint el traçat de la riera de Vallcanera (espai protegit PEIN).
Fa tres anys es van realitzar les primeres intervencions d’arranjaments de la riera amb subvencions del Departament de Medi Ambient , necessari per consolidar les lleres.
L’any passat, es va presentar el projecte de realització de la Via Verda (camí per a vianant i bicicletes) a ambdós marges de la riera aprofitant els 5 metres a cada banda que són d’ús públic, per tal de demanar subvenció amb un pressupost total d’aproximadament 23.000.-€. Paral·lelament es va consignar partida en el pressupost d’enguany per tal de poder realitzar aquesta obra tinguéssim o no subvenció.
Fa un mes les gestions van donar el seu fruit aprovant aquest projecte i dotant-lo amb més de 20.000.-€ de subvenció  (gairebé el 90%).
Les intervencions que s’està realitzant són les següents:
·         Arranjament de les dues passeres que faciliten travessar la riera -una a Vallcanera situada davant les Escoles i l’altra sota la zona de Can Cabirol-.
·         Acondicionament de la totalitat de l’itinerari, amb la creació d’accessos des dels diferents camins que travessa.
·         Senyalització de tot l’itinerari amb la indicació dels punts d’interès    

A la finalització d’aquestes obres es disposarà d’una Via Verda que connectarà el nucli de Vallcanera amb el de Sils seguint el curs de la riera fins arribar al Centre d’Interpretació de l’Estany –edifici de l’estació-; passant per zones d’interès paisatgístic, arquitectònic i biològic.

Recuperen cinc quilòmetres de l´antic camí de Vallcanera a Sils

L'Ajuntament ultima l'arranjament del corredor que recupera tres passeres

02.11.2013 | 07:37
Imatge de l´antic camí reconvertit en via verda a la zona del pont romà que travessa la riera de Vallcanera.
Imatge de l´antic camí reconvertit en via verda a la zona del pont romà que travessa la riera de Vallcanera. 

Vallcanera té història però dista del nucli de Sils. Agregat a aquesta població a finals del segle XIX, consta de diversos veïnats, entre els quals la urbanització de Vallcanera Parc o les comes. Per anar d'un lloc a l'altre cal creuar per carretera la N-II i la GI-555 o bé es pot utilitzar l'antic camí, cinc quilòmetres que l'Ajuntament ara ha arranjat.
El punt de sortida de la nova via verda arrenca (o finalitza, segons es miri) a l'antiga escola de Vallcanera, construïda el 1929 i en funcionament fins a la dècada dels 70. Després d'una rehabilitació de l'edifici, que consta de planta i pis amb porxo en la part posterior, l'Ajuntament li va donar el 2010 les funcions de centre cívic.
Des d'allà s'agafa l'antic camí, que transita per una zona que respira tranquil·litat, es gaudeix del paissatge i es pot utilitzar com a zona de passeig, esport o lleure. Des de fa un mes i mig el consistori ha arreglat aquest corredor, per assegurar-ne el ferm i senyalitzar les zones més importants. El camí arreglat acaba al punt d'informació de l'estació de Sils.
Els treballs encara continuen i, segons l'alcalde de Sils, Martís Nogué, la intenció es inaugurar la nova via verda el diumenge de la setmana que ve (10 de novembre). "Ja hi ha gent que l'està utilitzant, quan encara no han acabat els treballs", afirma Nogué. "És un lloc ideal per anar a passejar o simplement per a l'esbarjo de la gent", prossegueix el batlle. De fet, l'arranjament ha tingut lloc a causa de la gran utilització d'aquest antic camí de cinc quilòmetres de distància entre Vallcanera i Sils, que feien necessària una reforma per convertir-la en una via verda.
Gràcies a una subvenció del departament de Medi Ambient de la Generalitat, s'hi han invertit més de 20.000 euros, el que ha permès altres actuacions a la zona, com la recuperació de tres antigues passeres i, fins i tot, l'arranjament d'un antic pont romà que travessa la "via augusta". No s'ha reconstruït el pont, segons l'alcalde, però s'ha "decentat" i senyalitzat per donar-li més valor.
Un dels avantatges d'aquesta inauguració és, segons Nogué, que a partir d'ara els veïns "no hauran de travessar carreteres" per anar des d'un lloc a l'altre i "això beneficiarà la seva utilització per part de famílies i mainada".
Font: Diari de Girona