dissabte, 23 d’agost del 2008

L'alcalde de Riudarenes, Jordi Ros, va dimitir ahir del seu càrrec per sorpresa i d'amagat.


L'alcalde de Riudarenes, Jordi Ros, va dimitir ahir del seu càrrec per sorpresa i d'amagat. Transcorreguts 87 dies de la seva investidura, l'home que ha sumit la política local en un estat de xoc permanent des que va arribar al poder plegava. Un ple extraordinari convocat amb gran secretisme, i al qual Ros no va assistir perquè ningú no el va informar, acceptava la dimissió de l'alcalde per unanimitat. Els motius de la renúncia: personals, segons la versió oficial. Narcís Colomé, fins ahir tinent d'alcalde, és l'alcalde accidental, i Marta Borés, que anava de número 6 a la llista de CiU, entra a l'equip de govern (qui anava de número 5, Josep Solé, hi va renunciar).
La convocatòria de la sessió extraordinària arribava als regidors de l'oposició per telèfon, pels volts de la una del migdia. A aquella hora se'ls comunicava que a les 14.30 hi havia ple a l'Ajuntament per votar la sortida de l'alcalde. Sense gairebé temps de reacció, la sessió començava amb les cadires reservades per al públic plenes. Alguns testimonis expliquen que l'equip de govern de CiU va haver d'escoltar paraules no precisament afalagadores. "Mentiders!", els retreien alguns dels assistents.
Aquest nou capítol de la convulsa vida política de Riudarenes va començar a escriure's dijous al matí. Narcís Colomé i el regidor trànsfuga, José Miguel Martínez, van anar a casa de Ros per convèncer-lo que plegués. Els seus companys al govern consideraven que el millor que podia fer, i el millor que li podia passar a l'Ajuntament, deien, era que Ros dimitís. Alguns regidors parlen d'absències massa habituals i prolongades de l'alcalde sortint.
Un Jordi Ros abatut relatava ahir a aquest diari sentir-se "desil·lusionat". El seu somni era "ser alcalde", afirmava, per a continuació recordar que dimitia per "justícia, veritat i legalitat". Sobre la visita de Colomé i Martínez, Ros es mostrava dolgut i contundent alhora: "Van acorralar-me", diu. D'aquella trobada, l'alcalde accidental i el trànsfuga van sortir-ne amb una renúncia per escrit de Ros qui, molest, explica, a tall d'anècdota, que "em van robar el bolígraf que vaig fer servir per a la renúncia". Jordi Ros ha fet arribar una carta a CDC de Girona on detalla els motius de la seva dimissió. Diari de Girona va intentar posar-se en contacte amb el president convergent, Eudald Casadesús, però va resultar impossible.
Qui més va insistir a Ros perquè dimitís va ser el tránsfuga José Miguel Martínez, paradoxalment el regidor que li va donar l'alcaldia, en detriment de Jordi Gironès (PSC-AIR). "Deia que parlava en nom de tots quan demanava la meva dimissió", recorda Jordi Ros, que afegeix: "I quan no et deixen treballar, plegues". L'alcalde sortint observa que el clima que hi havia entre els membres de l'equip de govern era més aviat "tens", i que mentre "jo i la Montse Valls (regidora) treballàvem", la resta "posava traves a tot". Diu que des que va signar la renúncia només un dirigent de CiU de Santa Coloma de Farners, de qui no vol dir el nom, i la regidora entrant, Marta Burés, havien anat a casa seva.
Narcís Colomé, de la seva banda, atribueix la dimissió de Ros a "motius personals" i al fet que el batlle dimissionari "ha rebut pressions per totes bandes". Nega que ell i Martínez decidissin anar a visitar Jordi Ros a casa seva, sinó que hauria estat l'exalcalde qui els va demanar que hi anessin. I assegura que "l'Ajuntament portava dies buit". En qualsevol cas, el fet que Ros tingués previst redactar una segona versió de la seva carta de renúncia confirmaria la versió que el ple d'ahir va ser convocat a esquena seva.
Assitents a l'urgent ple d'ahir expliquen que la sala era plena a vessar. Hi feia molta calor, i entre el públic s'hi trobava la nova regidora Marta Borés. Alguns dels presents acusaven els regidors de CiU de "falsos". Més tard, un cop finalitzada la sessió, diversos testimonis van veure a serrallers canviant els panys de l'Ajuntament: "Potser és la prova definitiva que han obligat en Ros a renunciar?", es preguntava un veí del poble.
Jordi Gironès (AIR-PSC), l'alcalde que CiU i Martínez van foragitar de l'alcaldia, creu que Ros ha estat "manipulat" pels seus. En el ple, el cap de l'oposició va demanar al trànsfuga "que presenti la dimissió si té dignitat". Gironès va lamentar que l'equip de govern no oferís una explicació sobre "les raons" de la dimissió. En el proper ple, Riudarenes triarà el tercer alcalde del mandat.

L'alcalde accidental, Narcís Colomé, diu que segons "la versió oficial", que ell mateix difonia ahir, Jordi Ros ha dimitit per "motius personals". Colomé, primer tinent d'alcalde i, en principi, home de confiança de Ros, ja li trobava pegues al seu excap poques hores després que s'hagués fet efectiva la dimissió. "L'Ajuntament portava dies buit", es queixava. Diu que la decisió "es va discutir amb el grup municipal"

La visita que José Miguel Martínez i Narcís Colomé van fer a casa de Ros dijous al matí va precipitar-ne la dimissió. Aquest diari va intentar ahir, insistentment, posar-se en contacte amb Martínez, però va ser impossible. Segons Ros ha estat l'home que el va fer alcalde el més interessat a fer-lo caure ara. "Deia que parlava en nom de tots quan demanava la meva dimissió", manifestava l'exalcalde.

Alcalde reelegit el maig del 2007, a Jordi Gironès la dimissió del seu successor i rival no el va agafar amb el peu canviat, perquè temia que acabaria passant. "Estem passant per una situació de vergonya col·lectiva", "de col·lapse absolut" es lamenta, i haurien de "plegar tots", en referència als regidors de CiU i José Miguel Martínez, als quals acusa de manipular Jordi Ros "com uns pocavergonyes".

Diari deGirona