divendres, 8 d’agost del 2008

No hi ha cavalls abandonats a Sils

Alguns veïns de Sils han mostrat la seva preocupació envers els cavalls de la Camarga que pasturen a l'Estany. No és un fet nou, aquesta preocupació va aparèixer pràcticament des que es van instal·lar les parcel·les de pastura i es van introduir aquests cavalls.
Aquest fet ha trascendit als mitjans de comunicació i l'alcalde de la població ha hagut de fer declaracions per a desmentir la suposada situació en que es troben els animals.
Els cavalls de Sils no estan abandonats. Aquests cavalls perteneixen a la raça de la Camarga, animals totalment adaptats a la vida en zones humides que també han estat introduïts a altres espais naturals, com ara els Aigüamolls de l'Empordà i el parc de S'Albufera, a Mallorca. Són animals resistents i adaptats a menjar la vegetació típica dels ambients d'aiguamoll. I és per aquest motiu que són utilitzats com a eina de gestió, ja que la seva alimentació inclou els brots de canyís (Phragmites sp.), ajudant a crear espais inundables però de vegetació baixa, fet que afavoreix la diversitat faunística i florística. Són animals confiats i afables, i s'acosten tranquil·lament a tothom qui els vingui a visitar.
Acció Natura va portar els cavalls amb molt bon criteri per tal de gestionar algunes parcel·les, i el seguiment que s'està duent en elles pel que fa a l'evolució de les espècies d'ocells presents demostra que han l'èxit és més que considerable. Només cal passejar-s'hi per la zona per constatar el nombre i varietat d'ocells que en fas ús.
Els resposables d'aquest èxit són els cavalls, que amb la seva feina lenta però constant han creat un espai nou que abans no existia. Tenen tot el menjar que necessiten de forma natural i, si cal, amb aportació d'aliment suplementari en determinades èpoques. També tenen tota l'aigua que necessiten, obtenint-la dels diversos recs que hi ha a la zona, però també, si cal, amb aportació suplementària.
No hi ha controversia possible. La preocupació d'alguns ciutadans és comprensible i benintencionada, però no cal patir. Ni molt menys.

Més informació sobre els cavalls de la Camarga:

http://www.mallorcaweb.net/salbufera/noticies/camarga.html
http://www.accionatura.org/index.php?formulari=noticia&noticia=158&opcio2=1
http://www.3cat24.cat/noticia/149441

Fotografia: Alfons Delgado-Garcia

http://estanydesils.blogspot.com/